Fysik

Kræfter

30. november 2013 af 550631 (Slettet) - Niveau: B-niveau

http://cdn.imghack.se/images/76bf96019bc4b0abfadecbbfb6aaa7a4.png
I ligevægt ophæver alle de virkende kræfter hinanden. Hvilke kræfter er der her, og hvordan er de givet? Jeg ved f.eks., at tyngdekraften er Ft = mg, men hvad med de andre kræfter? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2013 af hesch (Slettet)

Der er en snorkraft i hver ende af køjen. Den lodrette komposant må være Flodret = Ft / 2.

Sin(v) = Flodret / Fsnor.

Cos(v) = Fvandret / Fsnor   eller    Fsnor2 = Flodret2 + Fvandret2


Svar #2
30. november 2013 af 550631 (Slettet)

Har du lyst til at tegne pilene på tegningen og vedlægge det som en word-fil eller uploade det til f.eks. peecee? :) Mange tak ..

Jeg forstår ikke hvor pilene starter og slutter og hvilken retning de har :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2013 af hesch (Slettet)

Med udgangspunkt i Olsens tyngdepunkt virker kraften Ft nedad.

Køjens kraft, Fk = -Ft , ellers falder Olsen ned.

Fk  "opløses" i to snorekræfter, Fs, der peger skråt opad i snorenes angrebspunkter i træerne.

Fs opløses i vandrette og lodrette komposanter:  Fvandret og Flodret .

De to Fvandret ophæver hinanden, da de er lige store, men modsatrettede.

De to Flodret genereres jo af opadrettede kræfter fra træstammerne, der igen genereres af opadrettede kræfter fra jordbunden.

De vandrette kræfter danner et moment i træernes rødder:  Hvis Olsen er tung nok, vælter træerne.

Prøv selv at tegne det.


Svar #4
30. november 2013 af 550631 (Slettet)

prøver at tegne det nu. kig igen om 2min


Svar #5
30. november 2013 af 550631 (Slettet)

http://cdn.imghack.se/images/1c53a1bea26edf26901fc08c01139446.png

Er det rigtigt eller forkert? Hvis rigtigt mangler det så noget?

De tynde streger symboliserer komponenterne.

Den grønne streg er tyngdekraften. Den lilla tykke streg er den ene snorkraft, og den orange tykke streg er den anden snorkraft.


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. november 2013 af hesch (Slettet)

Ja, det er udmærket.

Du kan jo, for enden af tyk orange og tyk lilla ( i snorenes angrebspunkter ) opløse disse i opadrettede og udadgående kræfter fra træstammerne ( i nye farver, blå og gul ) om du vil.

Egentlig burde tyk orange og tyk lilla ligge parallet med snoren, men det er yderst vanskeligt at redegøre for kræfterne på denne måde:  Så vidt jeg husker, har det noget med en kædelinie, ( cosinushyperbolicus ) at gøre, så glem det.


Svar #7
30. november 2013 af 550631 (Slettet)

Jeg havde helt glemt kræfternes parallelogram, så den grønne pil skal være lidt længerehttp://cdn.imghack.se/images/8a6df8b8c067a8705d98afa07a6b6f17.png


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2013 af hesch (Slettet)

Det er fint.


Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.