Fysik

Kulstof-14-datering

05. december 2013 af 550631 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig kort om C-14-datering?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Kulstof findes i atmosfæren og kulstof-14 er en ustabil istop som der findes en bestemt procent af i atmosfæren. Levende organismer vil derfor indånde en anddel af denne kulstof. Henfald er sandsynligvis eksponentielt. Når man dør har man således ikke mulighed for at indånde luft og kulstof-14 og den kulstof-14 der er i kroppen vil derfor begynde at aftage eksponentielt. Man kan finde ud af hvor meget kulstof der er "tilbage" i kroppen og på den måde regne ud  hvor lang tid siden det er organismen døde. Man kan ved jo hvor meget kulstof-14 der er i levende organismer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2013 af mathon

så tiden t -siden døden indtraf -
kan udledes til:

                              t = (19000 år)•log(15,3/R)

        hvor R er det nuværende antal henfald pr.minut pr. gram carbon.
 og
        15,3 henfald pr.minut pr. gram carbon er fra en nyligt afdød organisme.
                              

                        


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2013 af mathon

detaljer

                                            A = Ao·(1/2)t/T½

                                             2t/T½ = (Ao/A)

                                             log(2)·(t/T½) = log(Ao/A)

                                             t = (T½/log(2))·log(Ao/A)

                                             t = ((5730 år)/log(2))·log(15,3/A)

                                             t ≈ (19000 år)·log(15,3/A)


Skriv et svar til: Kulstof-14-datering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.