Matematik

bestem tallet t så vektorerne er paralelle

07. december 2013 af Apaas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem tallet t, så vektorerne a = (2,(2t-3)) og b (4,(7t-5)) er paralle

how?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vektorerne a og b er parallelle hvis og kun hvis vektorerne â og b er ortogonale. Løs derfor ligningen

â • b = 0

som en ligning i t.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

At de er parallelle  betyder at determinanten er 0. opstil determinanten og isoler t.


Svar #3
07. december 2013 af Apaas (Slettet)


 determinant =  (2 * (7 t - 5) - ((2 t - 3) * 4) = +(14 t - 10) - (8 t + 12)  = 6 t - 2


Er det rigtigt?  og hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er korrekt fremgangsmåde, men det er ikke korrekt regnet ud. I den sidste parentes ændrer du fortegnet inde i parentesen. Du ender med et udtryk i t som du sætter lig med 0 og løser den ligning i t.

2 · (7t - 5) - ((2t - 3) · 4) = 0


Svar #5
08. december 2013 af Apaas (Slettet)

.determinant =  (2 * (7 t - 5) - ((2 t - 3) * 4) = +(14 t - 10) - (8 t - 12)  = 6 t - 2

6t-2 = 0

t = -1/3

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, nu er der et mellemresultat mindre, der er forkert. Ligningen, du når frem til, 6t -2 = 0 , er stadig ikke korrekt, men din løsning er pudsigt nok korrekt, sikkert fordi du bruger en lommeregner til at løse ligningen.

2 · (7t - 5) - ((2t - 3) · 4) = 0 , man ganger ind

14t -10 -8t +12 = 0 , man trækker sammen

6t + 2 = 0 , og isolerer t

t = -1/3 .


Skriv et svar til: bestem tallet t så vektorerne er paralelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.