Matematik

divisibilitet

10. december 2013 af nann5637 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med lidt matematik vedrørende RSA-kryptering hvor denne defination dukker op:

a | b ⇒ a | bc ,  a ≠ 0

forstår ikke helt hvordan vi kan antage dette.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2013 af PeterValberg

Da a er divisor i ("går op i") b, er det givet, at a også er divisor i produktet bc

2|8 ⇒ 2|(3·8

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af PeterValberg

Tanke:

a|b medfører nødvendigvis at: b = k·a,  hvor k er et helt tal

derfor:  a|(b·c) hvilket er det samme som:  a|(k·a·c) idet b = k·a    

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
10. december 2013 af nann5637 (Slettet)

tak 
når jeg så læser videre om modulo-regning kommer dette udtryk op:

[r]6 = [6⋅d + r]
[6]6 = [0]6

forstår ikke helt det udtryk


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2013 af PeterValberg

[r]6 henviser til den (heltals)rest, der er ved modulo 6 (division med 6, hvor det er resten, der er interessant)

fx 8/6 = 1 rest 2 

altså:

2 ≡ 8 (mod 6)

se eventuelt [ LINK ] [ LINK ] 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
10. december 2013 af nann5637 (Slettet)

Forstår stadig ikke helt hvad de her tal fortæller mig. hvor aflæser jeg resten? 

[6]6 = [0]6
[1]6 = [7]6 = [13]6


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2013 af PeterValberg

se denne tråd [ LINK ]

[1]6 = [7]6 = [13]6 henviser til at 1,7 og 13 er kongruente modulo 6

1 (mod 6) ≡ 7 (mod 6) ≡ 13 (mod 6)

fx 1 ≡ 13 (mod 6) da:

13/6 = 2 rest 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
10. december 2013 af nann5637 (Slettet)

tusind tak, det var mig stor hjælp.


Svar #8
10. december 2013 af nann5637 (Slettet)

lige en lille ting til, når der så skrive a≠0^c≠0 hvad betyder:^, fungerer den som et og, eller??


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2013 af PeterValberg

∧ betyder "og" 

∨ betyder "eller"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: divisibilitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.