Fysik

Hjæpp, tyngdeacceleration

11. december 2013 af Niko83 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej til alle. Jeg skalSKRIVE EN OPGAVE MED ANDRE ORD, skal jeg bestemme tyngdeacceleration for en legeme
i New Mexico: 33°18'40.1?N, 104°32'21.2?W. dvs i USA.

I opgaven skal jeg regne tyngdeacceleration ved en formel. Desværre, jeg er ikke dygtig nok.

Kan nogen af jer fortælle hvordan.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2013 af hesch (Slettet)

Har du denne formel ?


Svar #2
11. december 2013 af Niko83 (Slettet)

g=(G*M) / (R+h)^2

G er den universelle gravitationskonstant, M er legemets masse, R er legemets radius, h er højden over legemets overflade


Svar #3
11. december 2013 af Niko83 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2013 af hesch (Slettet)

Altså, på denne position, befinder du dig i et "kryds" mellem to startbaner i en lufthavn. Problemet er, at den ene startbane krydser den anden over en bro, så der er vel en diskontinuitet i terrænhøjden netop her på vel 12 m.

GoogleEarth angiver den naturlige terrænhøjde over havets overflade til 1118m.

Men jorden er jo ikke helt rund, så du bør finde ud af hvor "oval" den er ( diameter ved ækvator hhv. afstand ved pol til pol ). Det bør vel også tages i betragtning.

Jeg skal lige et ærinde.


Svar #5
11. december 2013 af Niko83 (Slettet)

Det drejer sig om Felix Baugarten .  På wikopedia står at han sprang på ~~Ballonopsendelsen foregik fra Roswell International Air Center i New Mexico: 33°18′40.1″N, 104°32′21.2″W.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2013 af hesch (Slettet)

Jeg har fundet dette:

http://geophysics.ou.edu/solid_earth/notes/potential/igf.htm

Det fremgår heraf at:

g = 9,780327 * ( 1 + 0,0019318514* sin2 λ ) / √( 1 - 0,0066943700 * sin2 λ ) ).

Så ved 33,3111º findes g = 9,810511 m/s2.

Anvend h = 1118m.  Jordens radius = 6371km.

G, korrigeret for højde, må kunne findes ved:

g = 9,810511 * 63710002 / 63721182 = 9,807069 m/s2


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det må være Felix Baumgartner, der tænkes på

http://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Baumgartner

Han udførte et frit fald fra en højde af ca 38km.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2013 af hesch (Slettet)

#7:  Hvis det er g ved udspringet findes så:

g = 9,810511 * 63712 / (6371+38)2 = 9,69452 m/s2

Men udover bemærkningen i #5, er der intet antydet i opgaven ( #0 ), om disse 38km.

Netop med positionen opgivet, fandt jeg det nærliggende at finde terrænhøjden på stedet, omend jeg fandt det underligt, ikke at befinde mig på spidsen af et bjerg, men i et startbanekryds.

( Der blev zoomet ind her, for jeg blev noget nysgerrig, hvorfor netop dette punkt blev anvendt    :)    )


Skriv et svar til: Hjæpp, tyngdeacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.