Fysik

halveringstid

13. december 2013 af JG0005 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej SP. 

Jeg har brug for hjælp til to opgaver. Jeg har selv siddet med det i rigtigt lang tid, men jeg kan komme videre, og håber derfor i kan hjælpe.

opgaverne er vedhæftede.

tak på forhånd

Vedhæftet fil: Radio3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2013 af peter lind

Opgave 20.6 

   Brug at A = A0(½)t/T hvor A er aktiviteten efter t år, A0 er startkativiteten og T er halveringstiden.

opgave 20.4

Brug samme formel som ovenover for de 2 stoffer. Her kender du summen af aktiviteterne til tiden 0

og til tiden t = 30 min. Det giver 2 ligninger med de 2 ubekendte startaktiviteter


Svar #2
13. december 2013 af JG0005 (Slettet)

Angående aktiviteten skal jeg bare bruge 2.25 og 15.3 eller skal jeg omregne dem til antal neukleoner først?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2013 af peter lind

Du kan bruge aktiviteten direkte. Aktiviteten er proportional med  antal nukleoner


Svar #4
13. december 2013 af JG0005 (Slettet)

Super tak for det:) Nu har jeg lavet 20.6, hvis du har tid kunne du ikke uddybe 20.4 lidt mere. Jeg er også kommet frem til at jeg kan udnytte to ligninger med to ubekendte, men jeg er ikke sikkert hvordan jeg skal opstille det.

Jeg har først fundet k værdier  hørende til de to halveringstid, derefter har jeg brugt følgende formel:

ln(N/N0)=-k*t

Det har jeg gjort er at opstille fire ligninger:

ln(N1/N01)=-k1*t

ln(N2/N02)=-k2*t

N1+N2=3.70*10^3

N01+N02=1.85*10^4

Jeg derefter prøvet solvefunktion i en program, men jeg får ikke nogen løsning. Har jeg gjort forkert et sted?

mvh JG


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2013 af peter lind

Jeg kan ikke vide hvad du har tastet ind i dit program. Selve metoden ser godt nok ud. Jeg vil nu gøre det anderledes.

Til tiden t = 0 har du

N01+N02 = 1,85*104.

N01*(½)30/10 + N02*(½)30/60 = 3,70*103

Det giver et simpelt lineært ligningssytem, som er nemt at løse


Svar #6
13. december 2013 af JG0005 (Slettet)

super:) Tak for hjælpen


Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.