Matematik

Bevis

13. december 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg skal bevise sætningen for separation af de variable, jeg har gjort det ved hjælp af en række omskrivninger, men jeg har et spørgsmål (som kommer til sidst).  Jeg skal bevise, at hvis y=f(x) er en løsning til dy/dx=g(y)h(x), så er y=f(x) også en løsning til ∫1/g(y)dy=∫h(x)dx.

her er beviset:

Forudsat at h og 1/g(y) er kontinuerte samt g(y) er forskellig fra 0, så kan vi lave nogle omskrivninger ved antagelse af, at  y=f(x) er en løsning:

y' = g(y)h(x) ⇔ f'(x) = g(f(x))h(x) ⇔ 1/g(f(x)) f^'(x)=h(x)⇔ ∫1/g(f(x))f^'(x)dx=∫h(x)dx

Jeg substituerer y=f(x) og dy=f'(x)dx:

∫1/g(y) dy=∫h(x)dx

Ved disse omskrivninger, har jeg vist at 

dy/dx=g(y)h(x) ⇔  ∫1/g(y)dy=∫h(x)dx

Hertil har jeg kun bevist den ene vej, altså at en løsning til dy/dx=g(y)h(x)  er også løsning til ∫1/g(y)dy=∫h(x)dx. Hvordan argumenterer jeg for at en løsning til ∫1/g(y)dy=∫h(x)dx også er en løsning til dy/dx=g(y)h(x) , dvs. at den anden 'vej' også gælder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du går så den anden vej ved at differentiere tilbage igen.


Svar #2
13. december 2013 af Linnese (Slettet)

Undskyld, jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis y = f(x) er en løsning til ∫ 1/g(y) dy = ∫ h(x) dx , gælder

(1/g(f(x))·f '(x) = h(x)


Svar #4
13. december 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak. Kan du hjælpe mig med at se, om dette bevis er rigtigt udført, og burde jeg nævne eksistens og entydighed?

Her er et link til beviset:

https://docs.google.com/document/d/1zT1d8r_Z0KocGIgmCbNy38fUvjnqc38F7QnHSfP8gqY/edit#heading=h.qxjkzqu8azdr


Svar #5
13. december 2013 af Linnese (Slettet)


Svar #6
14. december 2013 af Linnese (Slettet)

Er der en der vil hjælpe?


Skriv et svar til: Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.