Fysik

Termisk virkningsgrad

16. december 2013 af sim95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er igang med en SRP-opgave i Fysik B og Matematik A om dieselmotoren. Jeg har fået stillet følgende spørgsmål:

"Sammenlign udtrykket for den maksimale termiske virkningsgrad af dieselmotoren med det tilsvarende udtryk for benzinmotoren." 

Jeg kan ikke helt komme videre med dette spørgsmål, håber der er nogle derude, som kan hjælpe mig.

På forhånd Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2013 af Kasper73

ηtermisk = Indicerede efftekt / Brændstoffets effekt  = Pindiceret / Pbrændstof 

              = Pindiceret [kW] /(brændstofflow [kg/s] * nedre brændværdi [kJ/kg])

Den indicerede effekt er den den trykker ned på stemplerne (som er afhængig af det indicerede middeltryk) og brændstoffets effekt er givet ud fra (massestrømmen * nedre brændværdi). Benzin har en lidt højere brændværdi en diesel, men diesel kan til gengæld komprimeres hårdere, før det selvantænder. Derfor kan det indicerede middeltryk være højere i en dieselmotor end det kan i benzinmotor af samme størrelse. 

Hvis du ser på formelen for Pindiceret kan du se at der er to variable for en motor af samme type og størrelse: pindiceret og omdrejningstallet. Dieselmotoren får sin effekt fra det højere indicerede middeltryk og benzinmotoren får sin effekt fra det højere omdrejningstal.

Var det svar på noget af det du spørger om?


Skriv et svar til: Termisk virkningsgrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.