Matematik

Differentialligning SRP - alkohol

19. december 2013 af Yoomee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, nu har jeg siddet i flere timer, søgt, spurgt og læst. 

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det her, det virker så nemt. Dog kan jeg ikke.
I min SRP opgave et krav at der skal differentialligninger med i, SRP-opgaven omhandler Alkohols påvirkning af nervesystemet.

Jeg har i opgaven allerede forklaret om hvordan jeg udregner promillen, opstillet matematiske modeller osv. Jeg har endda opstillet en model for hvordan man kan beregne antal timer der går før din promille igen er 0. 

Men efter alle modellerne. Hvordan opstiller jeg så en differentialligning, det kan være for forskellige ting så som. 
 

Det kunne være hvor hurtigt absorberes alokohol i kroppen.... eller mange andre ting.. 
Er der nogen her der har en idé hvad jeg kan lave af ligning for dette emne og hvordan man i såfald udregner/laver den


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2013 af peter lind

Du skriver du har opstllet matematiske modeller. Indeholder disse ikke differentialligninger. Du kunne se på promillen som funktion af tiden


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Normalt udvikler man modellerne ved at betragte differentialligninger, der angiver de øjeblikkelige ændringer i forskellige størrelser, der beskriver systemet. Ved at løse differentialligningerne, når man frem til for eksempel det tidslige forløb af disse forskellige størrelser af interesse.

Det virker lidt bagvendt at skulle konstruere differentialligninger fra allerede færdige modeller.


Svar #3
19. december 2013 af Yoomee (Slettet)

Lige præcist, hvis jeg så har en denne

C(t)=C0-k*t

C(t)= Koncentration til tiden t, resterende mængde alkohol i kroppen efter tiden t

C0= Er start koncentrationen, altså mængden af rent alkohol som findes i kroppen fra start

k = Eliminationskonstanten af alkohol, mængden af alkohol der forbrændes per time.

t = tiden i timer

Hvordan vender jeg den så om nu? jeg lader som om jeg starter forfra, og vil gerne komme frem til denne formel. Men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du bør snarere forklare, hvordan du er nået frem til den model.


Svar #5
19. december 2013 af Yoomee (Slettet)

dA/dt=-k*A0=-k 

Umiddelbart bør jeg da kunne via denne komme frem til den jeg har skrevet i #3.. er bare usikker på hvordan


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2013 af peter lind

Den skal nok snarere hedde dA/dt = -k*A   der har du så din differentialligning


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis løsningen skal være den lineære funktion

C(t) = C0 -k·t

må differentialligningen være

dA/dt = -k .

Den løses umiddelbart ved integration.


Svar #8
19. december 2013 af Yoomee (Slettet)

#7 men hvor er t så henne ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

t ligger jo i dA/dt . Differentialkvotienten af funktionen med hensyn til tiden er konstant. Derfor er funktionen selv en lineær funktion af tiden.


Skriv et svar til: Differentialligning SRP - alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.