Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Elasticitet udregning

03. januar 2014 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

Jeg er igang med at forberede noget erhvervsøkonomi eksamespørgsmål. Er igang med en opgave om udregning af elasticitet.

Ved at en generel formel for priselasticitet er:

(p / q) * (deltaQ / deltaP) = (p / q) * (1 / hældningen på P)

Som i kan se er der to formler der enten kan bruges.

Opgaven lyder:

Lad efterspørgselsfunktionen efter en vare A være givet ved QA = 200 – 3PA + 0.5PB + 0.05I
Hvor PA = 50 angiver prisen for vare A, PB = 20 angiver prisen for vare B, og I = 1.000 angiver indkomsten.

Find priselasticiteten for vare A og giv en tolkning.

Har udregnet QA til 110, ved indsættelse af de 50 og 20, og 1000 i formlen.

Mit spørgsmål lyder så hvordan de to formler er ens? som jeg har listet længere oppe.

Hvornår ved man at man skal bruge (p / q) * (deltaQ / deltaP) og ikke den anden,

altså (p / q) * (1 / hældningen på P)

Ved at deltaQ / deltaP er det samme som hældningskoefficienten a, så udregnet kunne lyde:

(20 / 110) * (-3) = -1.363636364

Dog hvis man bruger den anden formel?

(20 / 110) * (1 / (-3)) = -0.6060606060

og giver altså ikke det samme :S en der kan forklare hvad jeg misser?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Hejsa,

"Hældning på P" er ikke -3, men derimod dPA/dQA.

E = (P/Q)*(dQ/dP) = (P/Q)*((dP/dQ)-1). De to formler for at finde priselasticiten er ens, og hvilken du bør bruge, kommer an om du synes det er lettest differentiere Q ift. P eller omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2014 af SpringE (Slettet)

Angående fortolkning, så bemærk desuden at elasticiteten også kan skrives som (dQ/Q)/(dP/P), hvilket er det samme som (procentvis ændring i efterspørgsel)/(procentvis ændring i pris).


Skriv et svar til: Elasticitet udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.