Fysik

Kapacitans

08. januar 2014 af HjælpForvirret (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle!

Håber virkelig i vil hjælpe mig her! Har fået stillet følgende opgave:

"En pladekapacitor har et pladeareal på 900 cm^2. Afstanden mellem pladerne kan varieres, men er til start 3,0 cm. Beregn kapacitansen".

Jeg kender formelen:

C = ε_0 * A/d

Jeg kender følgende:

A = 900 cm^2

d = 3,0 cm

Mit spørgsmål til jer er så:

Hvad er ε_0 og hvordan skal den eventuelt regnes? 

Tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af peter lind

Den skal du slå op i din bog elelr en tabel


Svar #2
08. januar 2014 af HjælpForvirret (Slettet)

Der er ingen tabel, men har fundet en formel:

ε_0 = 8,85 * 10^-12 C^2/N * m^2

Men er C^2/N * m/2 bare en betegnelse? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af peter lind

Det er enheder: C farad, N newton, m meter


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

C er vel enheden Coulomb , 1 C = 1 A·s .

I vacuum er størrelsen af kraften mellem to ladninger q1 og q2 med indbyrdes afstand r netop

|F12| = (1/(4πε0)) · q1·q2/r2 ,

hvor

ε0 = 8,854·10-12 F/m = 8,854·10-12 C2·N-1·m-2

er vacuumpermittiviteten.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2014 af peter lind

C er i min bog symbolet for  kapacitansen (capacistance) og det tog jeg fejl af


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

C er her enheden for ladning, Coulomb. For kapacitans benyttes enheden F (Farad).


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2014 af hesch (Slettet)

ε0 = 8.854 187 817... x 10−12  F/m      (  = F*m/m2 )

Enheden F ( Farad ) = Coulomb/Volt   og er enheden for kapacitans.

Når kapacitansen skal beregnes ved:   C = ε0 * A / d

kommer enheden ud som:

( F*m/m2 ) * m2 / m = F

Du kan læse mere her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_permittivity


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. januar 2014 af mathon

#0

   dvs
        C = εo • (A/d) = (8,85419·10-12 F/m) • ((900·10-4 m2)/(3,0·10-2 m) = 2,6563·10-11 F = 26,563·10-12 F =

                                                                                                                                                      26,563 pF

.......................

             1 F(arad) = 1 C/V                      C = C(oulomb)
              1 F = 1 C/V                               V = V(olt)


Svar #9
09. januar 2014 af HjælpForvirret (Slettet)

Bliver altså herre forvirret af alle de svar :s
Jeg skal finde ε, men hvordan gør jeg det? :)
Skal bruge følgende formel;

ε = εr * ε0

men hvad er det for tal som skal anvendes?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. januar 2014 af mathon

    εr er stofspecifik og kan findes ved tabelopslag.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2014 af hesch (Slettet)

ε0 er permittiviteten i vacuum ( og tilnærmet i luft ).

Med henblik på at øge en kondensators kapacitet indenfor samme volumen, fylder man et stof (dielektrikum)  mellem pladerne, der har en relativ permittivitet, εr , der typisk har en værdi på 5 - 10. Virkningen herved er, at kondensatorens kapacitet øges med denne faktor. Man kan sige, at εr for atmosfærisk luft ≈ 1.

Stoffet skal sevfølgelig være isolerende ( må ikke kunne lede en jævnstrøm ), eller virker kondensatoren jo ikke.


Skriv et svar til: Kapacitans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.