Matematik

parvist indbyrdes primiske

12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

er der nogen som ved hvordan man finder ud af om tallene er parvist indbyrdes primiske ??

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opløs hvert tal i primfaktorer. Hvis tallene a og b ikke har nogen primfaktorer fælles, er de indbyrdes primiske.


Svar #2
12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet)

f.eks. 3,15,101 er parvist indbyrdes primiske fordi de ikke har nogen primfaktorer 


Svar #3
12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet)

sorry mener ikke *


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tallene 3 og 15 er ikke indbyrdes primiske, da 15 = 3·5 . Tallene 3 og 101 er primtal.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2014 af peter lind

Man kan også bruge euklids algorite til det. det forudsætter selvfølgelig at du kender den


Svar #6
12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet)

ok..hvordan finder jeg løsningerne til ligningssystemet hvis de ikke er indbyrdes primiske ?? 

skal jeg skrive alle løsningerne i en række eller hvad ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Start med at formulere opgaven. Vi har ingen anelse om, hvad den går ud på.


Svar #8
12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet)

her er opgaven : 

Find alle heltallige løsninger til ligningssystemet 

x= 1 (mod3) 

x= 2 (mod15)

x= 50 (mod101)


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løsningen til kongruensen

x ≡ 1 (mod3)  (man skriver ≡, ikke =)

er alle de hele tal, der giver resten 1 ved division med 3, dvs alle hele tale af formen

x = 3n + 1 , n ∈ Z .

Skal x opfylde alle tre kongruenser?


Svar #10
12. januar 2014 af Mikkel2345 (Slettet)

opgaven lyder : 

a) kan den kinesiske restklasse-sætning bruges til at løse følgende ligningssystem? 

x ≡ 1 (mod3)

x ≡ 2 (mod15)

x ≡ 50 (mod 101)

der har jeg skrevet at det kan man ikke da den ikke er indbyrdes primiske 

så er der opgave 

b) find alle heltallige løsninger til ligningssystemet givet i a)
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2014 af peter lind

De 2 første er i modstrid med hinanden. Den første siger at x = 1+k*3 hvor k er et vilkårligt helt tal. den anden siger at x = 2 +k*15= 2 + (k'5)*3


Skriv et svar til: parvist indbyrdes primiske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.