Matematik

Diskriminantformel-hvad er a,b,c her?

12. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Hej.

Jeg har fået til opgave at differentiere følgende funktion: 

f(x) = ln(x) - 1/2x + 5

Funktionen har jeg differenteret til følgende: 

f(x) = 1/x - 1/2

Derudover skal jeg angive hvad a, b og c er i min differentierede funktion, da jeg skal bruge det til diskriminantformlen. Så hvad er a, b og c i f(x) = 1/x - 1/2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af SuneChr

Diskriminant forefindes kun i 2.gr. ligningen
ax2 + bx + c  =  0
hvor diskriminanten er
b2 - 4ac


Svar #2
12. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Men har jeg differentieret korrekt? Hvordan skal jeg så løse f'(x)=0 eller bare generelt bestemme monotoniforholdene for (x) = ln(x) - 1/2x + 5?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, du har differentieret korrekt. Løs nu ligningen f '(x) = 0 , dvs ligningen

(1/x) - (1/2) = 0 .


Svar #4
12. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

x(1-(1/2)) = 0 (dvs. x=0 er en løsning)

Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

Nej - prøv igen

Og tænk osse over, hvad der sker, når x = 0

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Har du skrevet rigtigt af? Du skriver 1/2x. Står der oprindeligt ½x eller 1/(2x)? I sidste tilfælde har du ikke differentieret rigtigt. Det rigtige her vil give noget med 1/(x2) og dermed en andengradsligning.

Se opgaven efter og prøv igen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2014 af Euroman28

ja der mangler noget. tjek opgaven igen.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Den afledede givet i #0 er da konsistent med den opgivne funktion

f(x) = ln(x) - (1/2)x + 5

hvor ligningen f '(x) = 0 fører til ligningen i #3.


Svar #9
13. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Der er tale om f(x) = ln(x) - (1/2)x + 5, hvilket Andersen11 også observerer.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ved løsning af ligningen

(1/x) - (1/2) = 0 ,

kan den omskrives til

1/x = 1/2

og man kan her bemærke, at hvis der gælder a/b = c/d (hvor a,b,c,d alle er forskellige fra 0), gælder der også

b/a = d/c .


Svar #11
13. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Jep, dvs 2 = x


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Det, der undrer mig er, at du skriver, at du skal bruge a,b og c til diskriminantformlen. Det tyder på, at der skal fremkomme et andengradspolynomium.

Den differentiation, du har udført er korrekt, men de giver et førstegradspolynomium.

En forklaring kunne være, at der er en parentesfejl, så f skulle have været: f(x) = ln(x) - 1/(2x) + 5.
Det vil give et andengradspolynomium efter lidt omskrivning. Kan du have skrevet forkert af? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. januar 2014 af SuneChr


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Trådstarter har misforstået den del med diskriminant, jvf. svaret i #1.


Skriv et svar til: Diskriminantformel-hvad er a,b,c her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.