Fysik

Overføringsfunktion

14. januar 2014 af Jerani (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvad viser afskæringsfrekvensen (3db frekvensen) i en overføringsfunktion?
Og hvad bruger man en overføringsfunktion til? At finde forholdet mellem indgangs og udgangs spændingen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2014 af hesch (Slettet)

En 1. ordens overføringsfunktion kan falde med 6dB per oktav (fordobling af frekvensen).

Dette fald kan begynde ved en bestemt afskæringsfrekvens/knækfrekvens. Under denne frekvens er funktionen konstant. Tegner du asymptoterne til funktionen under hhv. over knækfrekvensen, vil disse skære hinanden netop ved knækfrekvensen, og funktionen vil her være faldet 3dB.

Ofte angiver man frekvensgangen i en audioforstærker ved f.eks:

30Hz . . 18700Hz ± 3dB

Du har så her to knækfrekvenser, nemlig 30Hz og 18700 Hz.

Generelt anvendes overføringsfunktioner i mange sammenhænge, f.eks:

ω(t) / U(t)  kan angive en motors omdrejningstal som funktion af påtrykt spænding. I sådanne sammenhænge udtrykkes overføringsfunktionen ved dens Laplace transformerede, f.eks:

ω(s) / U(s) =  104 / ( s2 + 1.58s + 0,588 )

En sådan overføringsfunktion kan måles/beregnes og anvendes til at dimensionere en regulator, der er tilpasset motoren og dens ønskede egenskaber (reguleret).


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2014 af hesch (Slettet)

#1:

PS:  Hvorfor bliver du ikke i denne tråd:   https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1430443

Så bliver det jo lidt nemmere, at få sammenhæng i tingene.


Svar #3
14. januar 2014 af Jerani (Slettet)

#2
Det var fordi det her var nogle mere generelle spørgsmål hvor det andet var en specifik opgave.

Men må indrømme jeg tror stadig jeg mangler lidt grundforståelsen af hvad en overføringsfunktion er

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2014 af hesch (Slettet)

Det er blot en funktion, der beskriver sammenhængen mellem en påtrykt funktion (behøver ikke at være en spænding) og systemets response på denne påvirkning.

Hvis du har en ideel bil ( uden rullemodstand ) og skubber til denne med en kraft, F(t), så vil bilens acceleration blive:

a(t) = F(t) / m , hvor m er bilens masse.

Overføringsfunktionen bliver så:

output / input = a(t) / F(t) = 1 / m.

På samme måde kan overføringsfunktionerne:  hastighed(t) / F(t)   eller  position(t) / F(t)  findes.


Skriv et svar til: Overføringsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.