Matematik

Omvendt proportionalitet

14. januar 2014 af LillaBlomst1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle!

Nogen der vil forklare helt fra bunden af hvad omvendt proportionalitet er, da jeg aldrig har haft om det før :) Gerne bruge eksempler og skære det ud i pap da jeg bedst kan forstå det på den måde. Har prøvet internettet, men synes ikke just at det hjælper.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2014 af peter lind

x er omvendt proportional med y betyder at y =k/x hvor k er en konstant


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2014 af SuneChr

2 mand graver en grøft på 1 dag
1 mand graver grøften på 2dage

x·y  =  k


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2014 af mathon

Hvis - og kun hvis - to variable  x og y  er omvendt proportionale
opfylder de
                              x • y = k(onstant)

grafisk
                              y = k/x             hvilket er ligningen for en ligesidet hyperbels to grene

hvor x og y ofte begge er positive,
hvorfor
                              y = k/x      x,y > 0  er ligningen for en ligesidet hyperbels gren i 1. kvadrant.
 


Svar #5
14. januar 2014 af LillaBlomst1 (Slettet)

Tak for svarene, men  forstår det stadig ikke. Altså forholdet mellem x og y er konstant, og man kan regne forholdet ved denne formel: y*x = k? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej. Ved omvendt proportionalitet mellem x og y er produktet x·y konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2014 af mathon

#5

               Det er ikke rigtigt, at "forholdet mellem x og y er konstant"

men
               produktet mellem x og y er konstant!


Svar #8
14. januar 2014 af LillaBlomst1 (Slettet)

 Jeg har denne her opgave hvor man skal udfylde et skema:

x 1 2 3

y 3 ? ? 

Så man starter med at sige 1*3, og det er 3 som så er produktet? Hvad skal man så gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så ved du, at for hvert sæt (x,y) skal der gælde x·y = 3 . Når du kender en anden værdi af x, kan du finde den tilhørende værdi af y, da produktet for hvert sæt skal være 3.

I tabellen, hvor x = 2, finder man så y ved at løse ligningen

2·y = 3 .


Svar #10
14. januar 2014 af LillaBlomst1 (Slettet)

2*y=3 er 1,5. Skal jeg så skrive det under 2 tallet ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, til x = 2 svarer der i denne omvendte proportionalitet værdien y = 3/2 .


Svar #12
14. januar 2014 af LillaBlomst1 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.