Matematik

Reducer følgende brøk (2+5/7)/(3/12-3)

16. januar 2014 af Imgaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle som kan hjælpe mig med denne brøk? (2+5/7)/(3/12-3)

den skal reduceres til en uforkotelig brøk, og uden hjælp af lommeregner..

Er ikke særlig god til brøkker så det ville være rart hvis der var en som også kunne give mig en forklaring på hvordan man gjode :-)


Svar #1
16. januar 2014 af Imgaard (Slettet)

Og gerne kom med nogle regler hvis i har nogle! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2014 af salbeik (Slettet)

(2+5/7)/(3/12-3) = (2/1+5/7)/(3/12-3/1) = (14/7+5/7)/(3/12-36/12) =  ((14+5)/7)/((3-36)/12) = (19/7)/(-33/12) = (19/7) * (12/-33) = (19*12)/(7*-33) 

Forkort uden lommeregner:
HUSK: 12 = 3*4 og 33 = 11*3

(19*3*4)/(7*-11*3) =  (19*4)/(7*-11) = 76/-77 = - 76/77


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2014 af salbeik (Slettet)

selfølgelig nemmere at forkorte 3/12 med det samme ... but either way ... kommer du til det samme


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2014 af mathon


                     2 + (5/7)       ( 2 + (5/7)) • (7·12)       168 + 60      228          228 : 3          76
                   -------------- = --------------------------- = -------------- = ------- = -  ----------- = -  ------
                    (3/12) - 3      ((3/12) - 3) • (7·12)       21 - 252       -231         231 : 3          77
                                                                                          


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2014 af mathon

eller
                     2 + (5/7)       ( 2 + (5/7)) • (7·4)     56 + 20       76          76
                   -------------- = ------------------------ = ------------ = ------ = -  -----
                    (3/12) - 3      ((1/4) - 3) • (7·4)       7 - 84         -77          77


Svar #6
16. januar 2014 af Imgaard (Slettet)

Mange tak for alle svarene! men har i nogle regler til dem? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er tale om en stor brøk, hvis tæller og nævner hver for sig få som en sum af to brøker. I tælleren og nævneren reducerer man først disse summer ved at forlænge til fællesnævner og sætte på fælles brøkstreg. Derefter kan den store brøk opfattes som en brøk divideret med en anden brøk. her benytter man den kendte regel om, at man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte brøk.

Vi har derfor

(2 + (5/7)) / ((3/12) - 3) = (2 + (5/7)) / ((1/4) - 3) = - (2 + (5/7)) / (3 - (1/4))

                                 = - ((14/7) + (5/7)) / ((12/4) - (1/4))

                                 = - (19/7) / (11/4)

                                 = - (19/7) · (4/11)

                                 = - (19·4) / (11·7)

                                 = - 76 / 77


Skriv et svar til: Reducer følgende brøk (2+5/7)/(3/12-3)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.