Fysik

Elektroner

20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg har fået denne opgave, som jeg ikke ved, hvordan jeg skal løse.

En stråle af elektroner accelereres i en elektronkanen af en spændingsforskel U. De frie elektroner accelereres hen i mod og gennem hullet i en positiv ladet plade. Derved opnår elektronerne en kinetisk energi, givet ved:

1/2*m*v2=U*e

a) Beregn den hastighed, som elektronerne opnår, når spændingsforskellen er 500 V.

Jeg har slået m, U og e op i en databog, ved at isolere v får jeg 1,33 m/s.

b) Herefter passere elektronerne ind i mellem to afbøjningsplader opladet til en spændingsforskel på 15 V. pladens længde l er 4 cm og afstanden d mellem pladerne er 2 cm. Afbøjningspladerne er placeret i et koordinatsystemet, således x-aksen er parallel med afbøjningspladerne, så elektronerne kommer ind i mellemrummet mellem pladerne og langs x-aksen.

b) Hvilken type banekurve vil elektronerne følge mellem afbøjningspladerne? Vil de afbøjes nedad eller opad?

Skal man antage, at det er et homogent elektrisk felt? For så vil det følge en parabelkurve. Hvordan bestemmer jeg, om de bliver  afbøjet nedad eller opad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af peter lind

Det elektriske felt mellem pladerne, så det vil være en bevægelse med konstant accelleretionen. Elektronerne vil afbøjes væk fra den negative plade og mod den positive plade


Svar #2
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak! Jeg vil prøve og regne på det, hvordan vil banekurven se ud?


Svar #3
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg har beregnet accelerationen til 1,319 m/s2, hvordan kan jeg se, om den afbøjes fra den negative plade eller mod den positive plade?


Svar #4
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0 a) Der må være smuttet nogle 10-potenser:

v = (2U·qe/me)1/2 = (2·500V·1,603·10-19C/1.909·10-31kg)1/2 = 2,90·107 m/s


Svar #6
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Ja, det er der, jeg får 1,33 ·10m/s.

Vil du hjælpe mig med delspm. b? hvordan vil banekurven se ud? Og vil elektronerne afbøjes nedad eller opad?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, jeg fik byttet om på et par cifre i elektronen masse:

v = (2U·qe/me)1/2 = (2·500V·1,603·10-19C/9,109·10-31kg)1/2 = 1,33·107 m/s .


Svar #8
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

#7

Vil du ikke hjælpe mig med den anden del af opgaven? Jeg kan simpelthen ikke forstå den.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af peter lind

se #1


Svar #10
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Se #2 og #3


Svar #11
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg kan ikke komme videre med svarene fra #1. Mine bud ligger i #2 og #3, er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man skal vide, hvor den negative og positive plade er placeret i forhold til hinanden. Det fremgår ikke af din opgavebeskrivelse i #0.


Svar #13
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg har ikke tegningen elektronisk, men den positive plade er øverst. Og der regnes positivt opad.


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Så kan du jo benytte Peter Linds svar i #1.

Det fremmer besvarelsen, at hele opgaven formuleres.


Svar #15
20. januar 2014 af mimok (Slettet)

Er der ingen beregning i denne opgave?


Skriv et svar til: Elektroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.