Fysik

Gravitation

20. januar 2014 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

'For at kunne studere et område med stor solaktivitet ved solens ækvator tænkes en heliostationær satellit anbragt i kredsløb om solen. En satellit i en heliostationær bane forbliver over det samme punkt på solens ækvator'

Jeg vil finde afstanden fra solens centrum som satellitten skal anbringes i når solen ved ækvator har en omdrejningstid om sin egen akse på 27 dage, 6 timer og 36 minutter.

Jeg har startet med at beregne perioden om til SI-enheder: 35501760 sek

Jeg kender derudover gravitationskonstanten og får opgivet solens masse (1.99*1030 kg)

Jeg har prøvet et par forskellige ting, men facit er ikke enig. 

Jeg har bl.a. brugt at T = (2*pi*r3/2)/sqrt(G*Msol) og isoleret r.

Da det ikke virkede tænkte jeg at okay, da satellitten er heliostationær må dens fart være 0 m/s og regnede derudfra, men det gav mig heller ikke det rigtige.

Det skal lige nævnes at facit er 2.563*1010 m


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan har du isoleret r i din formel?

Satellitten skal udføre en jævn cirkelbevægelse med samme periode som Solens omdrejningstid.


Svar #2
20. januar 2014 af came (Slettet)

Jeg har bare brugt solve i maple: r = ( (2*Msol)1/3 * pi2/3) / (2* pi2/3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af peter lind

Du har at tyngdektaften fra solen skal give den nødvendige centripetalaccelleretion altså G*M/r2 = v2/r =(2π*r/T)2/r


Svar #4
23. januar 2014 af came (Slettet)

Jeg havde bare regnet omløbstiden T i sek forkert - metoden hvor jeg løste for r virkede. :)

'Satellitten starter sin rejse til solen fra et punkt på linjen mellem solen og jorden, hvor solen og jordens tiltrækning ophæver hinanden. Beregn afstanden fra jordens centrum til dette punkt.'

Jeg har leget lidt rundt med formlen, Fg=(G*m1*m2)/r2, da det er den eneste formel i mit hoved, der er at gå ud fra, men jeg virker ikke til at få det korrekte resultat..


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2014 af Jerslev (Slettet)

#4: Opskriv et udtryk for tyngdekraften fra Jorden på satelitten og opskriv et udtryk for tyngdekraften fra Solen udtrykt ved afstanden fra Jorden.


Svar #6
23. januar 2014 af came (Slettet)

Hvis jeg skal opskrive et udtryk for tyngdekraften fra jorden på satellitten, hvilket jeg også gjorde da jeg legede med formlen, får jeg: 

FJord=(G*MJord*msat)/r2

Da jeg ikke kender msat, vil jeg meget gerne se den forsvinde.

Nu hvor jeg skal opskrive et udtryk for tyngdekraften fra Solen, udtrykt ved afstanden fra Jorden er jeg ikke helt sikker på hvad, der menes. Hvis deres tiltrækning ophæver hinanden, betyder det så ikke at Fsol=FJord?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2014 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er et helt korrekt udtryk og det er en helt korrekt lighed i den sidste del.

Hvordan vil du finde Fsol?


Svar #8
23. januar 2014 af came (Slettet)

Det ved jeg ikke :( 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. januar 2014 af peter lind

Brug gravitationsloven


Svar #10
23. januar 2014 af came (Slettet)

Fsol=(G*Msol*msat)/r2 ??


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. januar 2014 af peter lind

Du skal passe på med navnene. i det forrige har du brugt r som afstanden fra jorden. Nu bruger du det samme om afstanden til solen. Ellers er det korrekt


Skriv et svar til: Gravitation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.