Matematik

f(x)=b*x^a (bestem a og b-værdi)

22. januar 2014 af NH123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Her er (120 ; 0,40) og (265 ; 0,17) koordinaterne til to punkter pÃ¥ grafen. 
 For en potenssammenhæng f(x)=b*x^ hvad er konstanterne a og b givet ved? hvordan regner man det her ud, kan ikke få det til at gå op. 

hjææælp plzz. 

tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt de to punkters koordinater hver for sig i funktionsforskriften. Det giver to liginger i a og b, der kan løses.


Svar #2
22. januar 2014 af NH123 (Slettet)

forstår ikke hvad du præcis mener. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften er

f(x) = b · xa .

Indsæt det første punkt (120 ; 0,40):

                                0,40 = b · 120a

Indsæt det andet punkt (265 ; 0,17):

                                0,17 = b · 265a .

Løs nu dette ligningssystem i a og b.


Svar #4
22. januar 2014 af NH123 (Slettet)

jeg har prøvet mig frem de sidste 15 min, kan ikke for det til give op. Kan ikke løse ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dividerer man ligning 2 med ligning 1 får man

265a / 120a = 0,17 / 0,40 , dvs

(265/120)a = 0,425 , og så tager man log() på hver side

a · log(265/120) = log(0,425)

a =  log(0,425) / log(265/120)

Find så b ved at indsætte den fundne værdi af a i en af de to oprindelige ligninger.


Svar #6
22. januar 2014 af NH123 (Slettet)

tusind tak, meget stor hjælp


Skriv et svar til: f(x)=b*x^a (bestem a og b-værdi)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.