Biologi

Nedarving

23. januar 2014 af Potelyfe (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen :)

Jeg er i gang med et project om genetik og bioteknologi.

Et af spørgsmålene er hvad nedarving er.

Kan ikke selv forstå det, der står på internettet, så jeg håber, at i vil give mig et svar på det :)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2014 af ninjamus (Slettet)

Det er vel bare det man arver fra forældre/forfædre?

et eksempel på Kønsbunden nedarvning: Manden har et x-kromosom og et y-kromosom og kvinden har to x-kromosomer. Det er sådan det er, det kan der ikke ændres på. Man kan nemlig ikke være en mand hvis man har to x-kromosoner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Nedarvning

Kvinden har XX

Manden har XY

Barnet vil få et X-kromosom fra moderen, og enten et Y-kromosom eller X-kromosom fra faderen. Barnets køn afgøres af faderen, altså fra sæden.

Hvis barnet får 2 X-kromosomer bliver det en pige

Hvis barnet får et X-kromosom og et Y-kromosom bliver det en dreng

Dominant nedarvning

En syg forælder med en dominant sygdom og en rask forælder får et barn sammen. Ved en dominant sygdom, f.eks. Chorea Hunington, er der 50% risiko for at barnet bliver sygt, når barnet har en rask og en syg forælder.

Recessiv nedarvning

Begge forældre skal enten være syge eller raske anlægsbærere for, at barnet kan få sygdommen. Så nogle børn er så uheldige, at de får to syge gen og dermed bliver syge

     R   r

R  RR  Rr

r   Rr   rr

F.eks. hvis to voksne begge er raske anlægsbærere (altså de er ikke syge af f.eks. cystisk fibrose, men har et rask og et syn gen. De syge gener kan de give videre til deres børn) får et barn, så er risikoen for at få

RR(sygt barn)=25%

Rr(rask anlægsbærer)=50%, barnet er rask, men kan give sine syge gener videre til sine børn.

rr(rask uden anlæg til sygdommen)=25%, barnet er raskt og kan ikke give sygdommen videre til sine børn

Vigende og dominerende gen

Vi forestiller os, at genet for brune øjne hedder A og genet for blå øjne hedder a. Brune øjne(A) viger over blå øjne(a)

Forskellen er, at det vigende gen kun behøver at optræde en gang før egenskaben arves, mens det vigende gen skal optræde to gange

Aa-barnet får brune øjne

AA-barnet får brune øjne

aa-barnet får blå øjne

Kønsbunden nedarvning

Genet sidder på et af de to kønskromosomer. Hvis genet sidder på kvindens X-kromosom, kan sygdommen både videregives til piger og drenge. Hvis genet sidder på mandens X-kromosom, vil sygdommen kun videregives til piger. Hvis genet sidder på mandens Y-kromosom, vil sygdommen kun videregives til drenge. 


Skriv et svar til: Nedarving

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.