Fysik

Kræfter

03. februar 2014 af mimok (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der kan hjælpe mig med denne opgave, jeg sidder fast i opgave C.

En lastbil kører med farten 79 km/h på en 6,2 km lang strækning.
a) Hvor lang tid tager det for lastbilen at køre denne strækning?

Denne opgave har jeg løst, og jeg får 4,7 min ved brug og omskrivning af formlen v=s/t


På toppen af en 400 m høj bakke har lastbilen farten 10 km/h. Da lastbilen er kommet ned i højden 200 m, er farten steget til 110 km/h. Lastbilen har massen 64 ton.
b) Beregn lastbilens tab i mekanisk energi fra toppen af bakken til højden
200 m.

Denne har jeg også løst ved at beregne den mekanisk energi i toppen af bjerget og i højden 200 m, og så trukket den fra hinanden. Jeg får et tab på 96 MJ.


Pludselig svigter lastbilens bremser, og chaufføren kører derfor ind på et opadgående nødspor som vist på figuren. Ved indkørslen på nødsporet er lastbilens fart 110 km/h. På vej op ad nødsporet er lastbilen påvirket af en gnidningskraft, der har størrelsen 120 kN. nødsporet hælder med en vinkel på 11 grader.

c) Indtegn på bilag 1 pile, der viser størrelse og retning af de kræfter, som virker på lastbilen på vej op ad nødsporet. Hvor langt kører lastbilen op ad nødsporet, inden den holder stille?

Hvilken kræfter er bilen påvirket af?
Mit bud er en tyngdekraft, normalkraft, bremsekraft og gnidningskraft? 
Er det rigtigt? Og hvordan beregner jeg dem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2014 af peter lind

normalkraften er ikke en selvstændig kraft. Du skal erstatte den med reaktion fra underlag.

Brug at bilen stopper når den kinetiske energi er 0. Den kinetiske energi er blevet til potentiel energi i tyngdekraftfeltet og til varme ved bremsningen. Det udførte arbejde fra bremserne er kraft*vej


Svar #2
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Mit bud er, at Lastbilen er påvirket af en tyngdekraft, som beregnes med F=mg. Denne kraft kan opdeles i to komposanter, hvor den ene af kode to komposanter har sammen størrelse som normalkraften, hvorfor er de lige store og modsat rettede? Er det fordi der ingen bevægelse er i lodret retning?

Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2014 af peter lind

 den ene komposant vinkelret på vejen er normalkraften, som bliver modvirket af reaktionen af underlaget, så der tilsammen er kræfterne 0 vinkelret på vejen


Svar #4
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak!

Er der andre kræfter, som jeg skal beregne?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2014 af peter lind

nej


Svar #6
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Vil der ikke være luftmodstand? Eller skal jeg se bort fra den? Og der er jo to komposanter, den ene svarer til normalkraften, hvad med den anden komposant i vandret retning?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2014 af peter lind

Du skal se bort fra luftmodstanden


Svar #8
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Idet det udførte arbejde på bremserne er A=F*s, hvordan beregner jeg F?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2014 af peter lind

Det er angivet i opgaven


Svar #10
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Er det så:
Agnid=Fgnid*s*sin(11)


Svar #11
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Men jeg kender jo ikke størrelsen af arbejdet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. februar 2014 af peter lind

Kraften er i #0 opgivet til 120 kN


Svar #13
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Hvordan beregner jeg arbejdet, A?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2014 af peter lind

Arbejde = kraft*vej


Svar #15
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Men jeg kender ikke vej. Jeg kender hverken Arbejde eller afstanden?


Svar #16
03. februar 2014 af mimok (Slettet)

Jeg fandt ud af det, mange tak!


Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.