Fysik

Bølgelængde

05. februar 2014 af poet (Slettet) - Niveau: C-niveau
En minilaser udsender lys med en bestemt bølgelængde. Laserlyset sendes mod et optisk gitter med gitterkonstanten 2500 nm. Efter passage af gitteret afbøjes lyset i en retning der danner en vikel Ø1 på 15, 2 grader med den oprindelige retning. Beregn laserlysets bæ bølgelængde.

Hvordan beregner jeg den? :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt gitterligningen

sin(φn) = n·λ/d

hvor n er diffraktionsordenen, φn er afbøjningsvinklen, d er gitterkonstanten, og λ er lysets bølgelængde .


Svar #2
05. februar 2014 af poet (Slettet)

Hvad er diffraktionsordenen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vinklen er her kaldt φ1 , så et godt gæt vil jo være n = 1.


Svar #4
05. februar 2014 af poet (Slettet)

Hvad så hvis der havde stået Øn?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så bestemmer man n·λ . Hvis det forudsættes, at laseren udsender lys i det synlige område af spektret, er det så begrænset, hvor mange muligheder for n, der kan komme på tale.


Svar #6
05. februar 2014 af poet (Slettet)

Ih, jeg kan slet ikke forstå det her! 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis man har beregnet n·λ , men man er usikker på værdien af det hele tal n, kan man jo prøve at beregne λ ved først at antage, at n = 1, dernæst at n = 2, osv. Det giver et antal forskellige mulige værdier for bølgelængden λ , men kun ganske få af dem vil ligge i det synlige område af spektret.


Svar #8
05. februar 2014 af poet (Slettet)

Skal jeg så sige n * λ = d * sin (Øn) ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2014 af mathon

      
                           nmax = [d/λ]               hvor [x] er helværdien af x


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. februar 2014 af mathon

                               …men nu stod der altså φ1.

                      
                                     λ = d • sin(φ1) = (2500 nm) • sin(15,2°) = 655,47 nm


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man beregner her

n·λ = d·sin(φ) = 655,47 nm

Hvis n = 1, er λ = 655,47 nm .

Hvis n = 2, er λ = 327,7 nm, der er i det ultraviolette område af spektret og derfor ikke er synlig.

Hvis n > 2, er λ < 327,7 nm. Kun værdien n = 1 giver en bølgelængde for minilaseren i det synlige område af spektret.


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

... hvilket der også blev gjort opmærksom på i #3.

De sidste par indlæg var mere betragtninger over, hvad man kunne sige om bølgelængden, hvis diffraktionsordenen ikke var kendt.


Svar #13
05. februar 2014 af poet (Slettet)

Jeg takker og bukker for den store hjælp, jeg har forstået meningen nu! Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. februar 2014 af mathon

       Det forstod jeg. Men hjælpen til #0 var på nippet til at blive for diffus i forhold til spørgsmålene.


Skriv et svar til: Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.