Matematik

Omskrivning af formel

07. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er der nogen, der kan se, hvordan man kommer fra formel (2.15) til (2.16)? Se nedenstående link:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Photo%2007-02-14%2001.04.48.jpg

OBS: Der referes i afsnittet til formel (2.3), der ser ud følgende: mx'' + kx = 0, hvor m er masse, x er flytning og k er fjederstivhed.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har

x(t) = c1·eiwt + c2·e-iwt                                                           (2.15)

      = c1·(cos(wt) + i·sin(wt)) + c2·(cos(-wt) + i·sin(-wt))

      = (c1+c2)·cos(wt) + i·(c1-c2)·sin(wt)

      = A1·cos(wt) + A2·sin(wt)                                              (2.16)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2014 af mathon

                                     x(t) = C1·cos(ωt) + C2·sin(ωt)       
anvendes ofte
på formen
                                     x(t) = A·cos(ωt-β)
hvor
            A = √(C12+C22)    og    β = tan-1(C2/C1)

eller
                                     x(t) = A·sin(ωt+φo)          med    φo = -β+(π/2)

 


Svar #3
08. februar 2014 af Haxxeren

#1

Hvordan forsvandt i fra den anden sidste linje?

#2

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2014 af mathon

                        i·(c1-c2) = A2           hvor c1 og c2 er konstanter

Når du har et punkts koordinater
(x,y)
                                    menes
                                                      OP = x·i + y·j     
her fungerende som
                                                       0 + i·(c1-c2)
med
                                     (c1-c2) som en slags "koordinat".


Svar #5
08. februar 2014 af Haxxeren

#4

Okay, men hvad med det andet led med (c1+c2)? Der er ikke tildelt en retning - hverken i og j. Det kan da ikke betyde, at man ser bort fra det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg forstår ikke, hvad du mener her. Man kander den complekse konstant (c1+c2) for A1, og den komplekse konstant i·(c1-c2) for A2 og kan så skrive udtrykket på den ønskede form (2.16), hvor A1 og A2 er nye komplekse konstanter.


Svar #7
08. februar 2014 af Haxxeren

#6

Det forvirrede mig bare, at der ikke indgik i i A1, men kun i A2. Det følger dog af omskrivningen i #1.

Hvis jeg kender konstanterne i formel (2.16) - kan jeg så direkte plotte det ind på et almindeligt koordinatsystem? Eller skal det være på det komplekse plan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Bemærk at alle de indgående konstanter c1, c2, A1, A2 er komplekse konstanter.


Svar #9
08. februar 2014 af Haxxeren

#8

Okay, et eksempel af formel (2.16):

x(t) = 5·cos(0,1·t) + 10·sin(0,1·t)  

Jeg kan altså ikke lade t være 'x-aksen' og x(t) lig 'y-aksen'?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, det kan du vel godt; i det eksempel er konstanterne A1 og A2 reelle. Men generelt er konstanterne i det vedlagte komplekse.


Svar #11
08. februar 2014 af Haxxeren

#10

Godt. Så, hvis der stod:

z = 5·cos(0,1·t) + 10i·sin(0,1·t),

så ville Re(z) = 5·cos(0,1·t) og Im(z) = 10·sin(0,1·t)?

Vil funktionen x(t) ikke give den samme form som den komplekse funktion z?


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg ved ikke, hvad du mener med x(t) her.


Svar #13
08. februar 2014 af Haxxeren

#12

Med x(t) mener jeg funktionen i #9.

Kan man i øvrigt have en kompleks funktion, der er afhængig af en variabel, her t?


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er jo ikke den samme funktion som z(t) i #11. Funktionen x(t) i #9 er en funktion med reelle værdier. Funktionen z(t) i #11 har komplekse værdier.

Re(x(t)) = 5·cos(0,1·t) + 10·sin(0,1·t)  , Im(x(t)) = 0

Re(z(t)) = 5·cos(0,1·t) , Im(z(t)) = 10·sin(0,1·t)


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man kan da sagtens forestille sig en funktion f(t): R --> C .


Svar #16
08. februar 2014 af Haxxeren

#15

Okay, tak.

Det er fordi, at vi ikke ser på den komplekse enhed i, når vi skal bestemme konstaterne i formel (2.16).

Det må altså forstås, at løsningen x(t) kan både beskrives komplekst (formlen før formel (2.16) i #1) og vha. en reel funktion (formel (2.16)). Vi tager umiddelbart udgangspunkt i det sidstnævnte. Begge løsninger skulle meget gerne være lige rigtige, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg forstår stadig ikke, hvad du mener. I det vedlagte er funktionen x(t) en funktion hvori der indgår generelle komplekse konstanter.


Svar #18
08. februar 2014 af Haxxeren

#17

Jeg skriver, at hvis du har bestemt konstanterne i følgende funktion:

z(t) = (c1+c2)·cos(wt) + i·(c1-c2)·sin(wt),

så har du en kompleks løsning til problemet. Hvis du derimod har bestemt konstanterne ud fra:

x(t) = A1·cos(wt) + A2·sin(wt), hvor A1 og A2 er reelle, så har du en reel løsning til problemet.

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, det er vel klart, at hvis A1 og A2 er reelle, er løsningen en reel funktion. Hvis A1 og A2 er komplekse, er løsningen en kompleks funktion.


Svar #20
08. februar 2014 af Haxxeren

#19

Vi er enige. Tak.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.