Matematik

Tredjegradsligning trin for trin

11. februar 2014 af minkode (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der en der kan hjælpe mig med hvordan hulen man regner denne tredjegradsligning ud trin for trin?

z3-3z2+4z-5=0  ???

håbeer i vil hjælpe :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2014 af hesch (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Tredjegradsligning

Du kan google mere med:  løsning trediegradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2014 af peter lind

Den engelske er mere omfattende se  http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_function 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Du skal ikke kunne løse den manuelt på B-niveau. Det er helt sikkert.


Svar #4
11. februar 2014 af minkode (Slettet)

#3

Du skal ikke kunne løse den manuelt på B-niveau. Det er helt sikkert.

mente også A :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ligningen har ikke nogen "pæne" rødder. Den har 1 reel og 2 komplekse rødder. De kan findes ved at benytte et CAS-værktøj, eller ved at benytte de klassiske metoder, hvortil der henvises i #2.


Svar #6
11. februar 2014 af minkode (Slettet)

#5

#4

Ligningen har ikke nogen "pæne" rødder. Den har 1 reel og 2 komplekse rødder. De kan findes ved at benytte et CAS-værktøj, eller ved at benytte de klassiske metoder, hvortil der henvises i #2.

hvad er CAS værktøj? jeg har aldrig regnet en tredjegradsligning før, og nu skal jeg ikke lave andet i min sso

ville det være forkert og gøre sådan:

z3-3z2+4z-5 = 0

(z2-3z+4)z=0

??? jeg forstår ikke det på Wikipedia.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er forkert. Du kan ikke bare smide konstanten 5 væk.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Reducer først ligningen

z3 -3z2 +4z -5 = 0

med substitutionen

z = x + 1 ,

hvorved man får ligningen

x3 + x -3 = 0 ,

der har formen

x3 + px + q = 0 .

Beregn så

u^{{3}}=-{q \over 2}+{\sqrt  {{q^{{2}} \over 4}+{p^{{3}} \over 27}}}   og   v^{{3}}=-{q \over 2}-{\sqrt  {{q^{{2}} \over 4}+{p^{{3}} \over 27}}} .

Da p > 0, er kvadratrødderne reelle, og den ene reelle rod i ligningen er så

x1 = u + v


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2014 af peter lind

Hvis du aldrig har regnet med 3. grads ligninger før er det nok meningen at du skal bruge et CAS værktøj. Det er et matematikprogram som for eks. maple eller en grafregner som for eks. Ti89


Svar #10
12. februar 2014 af minkode (Slettet)

#8

#6

Reducer først ligningen

z3 -3z2 +4z -5 = 0

med substitutionen

z = x + 1 ,

hvorved man får ligningen

x3 + x -3 = 0 ,

der har formen

x3 + px + q = 0 .

Beregn så

u^{{3}}=-{q \over 2}+{\sqrt  {{q^{{2}} \over 4}+{p^{{3}} \over 27}}}   og   v^{{3}}=-{q \over 2}-{\sqrt  {{q^{{2}} \over 4}+{p^{{3}} \over 27}}} .

Da p > 0, er kvadratrødderne reelle, og den ene reelle rod i ligningen er så

x1 = u + v

er med på hvordan du får z=x+1

men hvordan får du den ligning?

x+13-3*3+12+4*x+1-5=0??


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2014 af peter lind

Den ligning fås da slet ikke. Det du skriver er en første gradsligning resultatet i #8 er en tredjegradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man udregner venstresiden z3 -3z2 +4z -5  med z = (x + 1) til

(x+1)3 -3·(x+1)2 +4·(x+1) - 5 ,

og man bruger parenteser. Dvs.

x3 +3x2 +3x +1 -3x2 -6x -3 +4x +4 -5 = 0


Svar #13
12. februar 2014 af minkode (Slettet)

#12

#10

Man udregner venstresiden z3 -3z2 +4z -5  med z = (x + 1) til

(x+1)3 -3·(x+1)2 +4·(x+1) - 5 ,

og man bruger parenteser. Dvs.

x3 +3x2 +3x +1 -3x2 -6x -3 +4x +4 -5 = 0

hvordan får du de 3x2 ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ved at benytte udtrykket for kubus på en 2-leddet størrelse:

(a+b)3 = a3 + 3a2·b + 3a·b2 + b3

som let kan udregnes, hvis du ikke allerede er bekendt med det

(a+b)3 = (a+b)2·(a+b) = (a2 + 2ab + b2)·(a+b) = a3 + a2b + 2a2b + 2ab2 + ab2 + b3

                                                                       = a3 + 3a2·b + 3a·b2 + b3


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. februar 2014 af hesch (Slettet)

#0:   Numerisk metode:

En 3. grads ligning har mindst een reel rod. Kan man finde en sådan, kan man dividere den op i 3. grads polynomiet og får herved en minuend, der er et 2. grads polynomium, som du kan finde de resterende 2 rødder i.

Den reelle rod findes mest effektivt ved Newtons metode ( iterativ tilnærmelse):

z0n+1 = z0n - ( f(z0n) / f '(z0n )

Her har man:

f(z) = z3 - 3z2 +4z - 5       =>

f '(z) = 3z2 - 6z + 4

Man "gætter" en rod, z0, og anvender denne i iterationen. Kigger man lidt på f(z) ses, at z0 ≈ 3  ikke er en helt "skæv" værdi, og udfører iteration ved:

    z0           f(z0)            f '(z0)

    3              7                 13                         (  3 - 7/13 = 2,46 )

2,46        1,57                7,39

2,248       0,1918            5,673

2,2142     0,0042728       6,42284       ( bemærk, at antallet af decimaler øges I slutningen af iterationen)

2,2134121                                         ( stopper iteration her. Den "rigtige" værdi er:  2,2134117

Man dividerer nu f(z) med ( z - 2,2134121 )  og får hedved et 2. grads polynomium.


Skriv et svar til: Tredjegradsligning trin for trin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.