Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

eksponentiel funktion- henfald

12. februar 2014 af krededk123 (Slettet)

Hej jeg har en henfaldskæde, hvor jeg gerne skal lave nogle grafer for sammenhængen mellem halveringstiden og antallet af kerner. Men jeg er i tvivl, når jeg indsætter halveringstiden i ligningerne, om de skal være den samme enhed. Altså jeg har et stof som bliver til et andet stof med en halveringstid på 5,75 år. Dette stof henfalder så igen og bliver til et 3 stof med en halveringstid på 6,15 timer.

Mit spørgsmål er så, om jeg skal lave det hele om til timer eller år eller hvordan. 

Det skal sættes ind i denne formel N(t)=N0·e^k·t. Her ville jeg så sætte det første henfald ind med en tilfældrig N0, og derfor få: N(t)=200·e^k·t, hvor jeg så vil udregne det første k, men da jeg ikke ved om det skal være i år eller timer, kan jeg ikke komme videre, men hvis det skal være i år vil jeg få: N(t)=200·e^0,1206·t

Hvad skal jeg gøre hjææææælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af mathon

                                           N(t) = N0·(1/2)t/T1/2                 
dvs
           t og T1/2 skal vær i samme enhed, da (1/2)t/T1/2 er dimensionsløs.


Svar #2
12. februar 2014 af krededk123 (Slettet)

udfra billedet oven over har jeg regnet mig frem til disse 3 ligninger for henfaldskæder

Når jeg indsætter mine værdier i N1 får jeg N01·e^ -0,1206·t.    Da jeg ved at k=ln(2)/T1/2.

Men når jeg så skal indsætte mine værdier i nr 2. skal jeg jo regne k2 ud fra de 6,15 timer, hvor jeg før havde regnet i år, for at regne k1. Så jeg er i tvivl om det skal laves om 6,15 timer skal laves om til år. Derudover er jeg meget i tvivl om, hvordan jeg sætter tal ind i ligning 2, så det ren faktisk kan bruges til noget?
skal jeg nu når jeg har ladet N01 være 200, skal N02 og N03 så være nul?


Svar #3
12. februar 2014 af krededk123 (Slettet)

?


Svar #4
12. februar 2014 af krededk123 (Slettet)

Er der ikke en som vil være sød at hjælpe mig. Det haster ;(


Svar #5
12. februar 2014 af krededk123 (Slettet)

Er der ikke en som vil være sød at hjælpe mig. Det haster ;(


Skriv et svar til: eksponentiel funktion- henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.