Matematik

Bestem den partikulære løsning til differentialligningen, hvis graf indeholder punktet P

22. februar 2014 af Petermat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Jeg sidder og døjer med nedenstående opgave. opgave a har jeg løst. opgave b og c sidder jeg fast i. Er der nogen der kan forklare mig trin for trin hvordan jeg løser den. 

På forhånd tak

Alle hjælpemidler er tilladte

En differentialligning er givet ved: dy/dx-2y=e-x

a) Vis, at funktionen f(x)= -e-x/3 er en løsning til differentialligningen.

b) Bestem den partikulære løsning til differentialligningen, hvis graf indeholder punktet P(0,4/3).

En anden differentialligning er givet ved: dy/dx -2y=k⋅ex, hvor k er en konstant.

c) Bestem tallet k, så funktionen g(x)=-2ex , er en løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af mathon

a)
                         y = -e-x/3 = -(1/3)e-x

                         dy/dx = e-x/3 = - y

                         dy/dx - 2y = -y - 2y = -3y = -3•(-(1/3)e-x) = e-x


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2014 af mathon

b)
                         yp = -(1/3)e-x + k   gennem P(0,4/3)
      giver
                         (4/3) = -(1/3)e-0 + k

                         (4/3) = -(1/3) + k

                          k = (5/3)
                         

Den partikulære løsning gennem P(0,4/3)
er
                          yp = -(1/3)e-x + (5/3)

                        


                     


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2014 af mathon

c)
          eftervis selv, at k = 2.


Svar #4
22. februar 2014 af Petermat (Slettet)

tak for hurtigt svar:O)

ang facit opgave b svar#2

Du skriver

"Den partikulære løsning gennem P(0,4/3)
er
                          yp = -(1/3)e-x + (5/3)"

Min facit liste siger at det bliver: f(x)=5/3e2x-1/3e-x ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2014 af mathon

b)

           Du skal skelne mellem den partikulære og den fuldstændige løsning.

              en partikulær løsning til den inhomogene differentialligning gennem (0,4/3)      
              er
                                                            yp(x) = -(1/3)e-x + (5/3)

              den fuldstændige løsning til differentialligningen gennem (0,4/3
              er 
                                                             y(x) = (5/3)e2x - (1/3)e-x


Svar #6
22. februar 2014 af Petermat (Slettet)

ok, 

Tak


Skriv et svar til: Bestem den partikulære løsning til differentialligningen, hvis graf indeholder punktet P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.