Fysik

opgave 1

22. februar 2014 af nadja4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har følgende opgave som vil gerne have hjælp til!

1. En ornitolog vil studere rovfuglens lodrette styrtdyk. han kaster et stykke lækker lokkemad lodret op i luften med begyndelseshastigheden vL0 og håber, at rovfuglen vil styrtdykke efter lokkemaden.                          Udled et udtryk for lokkemadens maksimale højde?

2. Rovfuglens strtdykker i samme øjeblik, ornitologen kaster lokkemaden. den har på det tidspunkt højden h over ornitologen og flyver hele tiden med sin imponerende maksimale hastighed vg. Rovfuglen snupper lokkemaden netop da denne har sin maksimale højde.                                                                                          Udled et udtryk for rovfuglens hastighed son funktion af vL0, h og g.

3. Rovfuglen fortsætter nedad, men bremser nu og vender rundt i sidste øjeblik før den rammer jorden.   Udled et udtryk for accelerationen a på denne del af flyveturen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2014 af peter lind

1) Brug energibevarelse. Du kan også se på det skrå kast

2) Det må formodes at  rovfuglen er lodret over lokkemaden. Brug formlen for en jævn bevægelse

3) brug formlen for en jævn voksende bevægelse


Svar #2
22. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

Kan det passe at

1) er : x=0+vL0 *t+1/2*(-9.82)*t2

og

2) h+vg*vL0/9.82= vL0* vL0/9.82+1/2*(-9.82)*(vL0/9.82)2


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2014 af peter lind

1) Formlen er korrekt; men giver ikke det svar, der spørges efter. Brug hellere energibevarelse

2) Giver ikke svaret på det der spørges om. Hvis du kalder kastehøjden h1 vil rovfuglen skulle bevæge sig stykket h-h1 Med en konstant fart vg vil tiden t,  det tager at nå maddingen. være givet ved h-h1 = vg*t

Tiden t kan du finde af formlen du skrev i #2; men det er nemmere at bruge formlen for hastigheden som funktion af tiden for denjævnt voksende bevægelse


Svar #4
22. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

#3

Jeg har prøvet men  kan ikke får det til at fungere?? Jeg forstår ikke rigtig hvad du mener!


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2014 af peter lind

Hvad kan du ikke få til at fungere ?


Svar #6
23. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

Har prøvet igen og får følgende :

1) x=0+vL0*t+0.5(-9.82)*t2   og vx=vL0-9.82*t--> vL0-9.82*t=0 --> t=vL0/9.82

Nu kan jeg så sætte t ind i lingingen fra #2; x=0+vL0 *(vL0/9.82)+0.5*(-9.82)*(vL0/9.82)2
Altså maksimal højden er afhængig af hvor hurtigt vi kaster den.

2) X=x0+v0xt + 0.5*axt  , x=h+vg*t    , x=h+vg*( vL0/9.82) så bliver det:

h+vg*(vL0/9.82)= vL0*(vL0/9.82)+0.5*(-9.82)*(vL0/9.82)2 ---> =(-h+ vL0*(vL0/9.82)+0.5*(-9.82)*(vL0/9.82)2)/ vL0/9.82

Kan det passe at jeg har lavet den rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2014 af peter lind

1) er rigtig men resultatet kan og bør skrives meget kortere. Det var du iøvrigt sluppet udenom hvis du havde brugt energibevarelse

2) X=x0+v0xt + 0.5*axt  Hvor får du det fra og hvad er ax ?  De to næste er rigtig. Der bedes om resultatet skal indeholde g. Så bør du også angive g i stedet for tabelværdien for g. Dette bliver så svaret på det der spørges om, så jeg ved ikke hvad du vil med de sidste ligninger


Skriv et svar til: opgave 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.