Fysik

Betydende cifre

27. februar 2014 af swampendk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvis nu jeg skal udregne følgende med korrekt antal betydende cifre, hvad er korrekt?

0,002 + 514

eller her hvor jeg går fra 2 cifre til 3 cifre? 

55 + 55 =110


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2014 af hesch (Slettet)

Antallet af betydende cifre skal tilpasses nøjagtigheden af det mindst nøjagtige tal. Altså:

0,002 + 514 ≈ 514

Men:

0,002 + 514,00313 ≈ 514,005

55 + 55 = 110

Hvis du vil indikere, at nøjagtigheden af tallet 514 er mere nøjagtigtigt end som så, skriver du det ved:

514,000000


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2014 af SuneChr

# 0
Det må vel afhænge af, hvad tallene skal bruges til.
Hvis f.eks. et udstanset emne, der måler 514 måleenheder, højst må afvige med 0,002 måleenhed,
er det vigtigt, at få det hele med,     513,998  <  514  <  514,002


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2014 af mette48 (Slettet)

514 er en meget unøjagtig angivelse, det svarer til at 514 ligger mellem 513,500 og 514,499 og er altså angivet med stor usikkerhed.

0,002 lagt til vil "forsvinde" i usikkerheden i angivelsen af 514, så det er ikke rimeligt at angive cifre efter kommaet.


Svar #4
01. marts 2014 af swampendk (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen :)

Jeg synes ikke det har været noget problem det med at regne med betydende cifre indtil nu hvor jeg har om el-lære. Men hvis nu jeg kigger på nedenstående udregninger, så bliver jeg stadig forvirret..

Altså hvor mange cifre, skal der med ?

R=10ohm + (1/0,20ohm+1/60ohm)15,01666666667

(0,18A)2*0.052ohm= 0,0016848 W


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2014 af hesch (Slettet)

En el-lære/fysikopgave er en "tænkt" situation, der har til formål at godtgøre om du kan regne. Det viser du vel nærmest, ved at medtage så mange cifre, at dit resultat ikke kan være fremkommet ved en tilfældighed eller ved gætteri. Så sidste resultat i #3 = 0,001685 rækker vel. Men du kan jo for en sikkerheds skyld skrive:   . . . = 0,001685 ≈ 0,0017. Så skulle du være garderet mod alle eventualiteter. 

I mere praktisk anvendelse, skal man se på hvor nøjagtig denne 10, 20, 60Ω modstand er. De kan typisk være  0,1%, 1% eller 5% modstande, og man vil så anvende det antal cifre, der modsvarer denne nøjagtighed. Nøjagtigheden kan her være vigtig ved beregning af, hvor nøjagtigt et måleinstrument eller en integreret kreds som helhed er. F.eks. kan der på et amperemeter være angivet: Klasse 0,5, hvilket betyder at amperemetret kan måle med en nøjagtighed på 0,5%.  Anvender du dette instument, og baserer nogle beregninger på dets målinger, må du i resultatet af disse beregninger ikke anvende større nøjagtighed end 0,5%.


Skriv et svar til: Betydende cifre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.