Matematik

Bestem konstanterne a og b

28. februar 2014 af anonym122 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! jeg har en matematikaflevering for, men jeg er gået i stå.. så jeg håber der er nogle søde mennesker der vil hjælpe!

opgaven: 

Bestem konstanterne a og b, så det for f(x)=ax^3+bx^2 gælder, at x=1 er lokalt minimumssted og f(1)=-1

Mvh 

Mia


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt betingelserne f(1) = -1  og  f '(1) = 0  til at opstille to ligninger til bestemmelse af a og b.


Svar #2
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

men hvilke ligninger er der til a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt udtrykket for f(x) til at omskrive ligningen f(1) = -1:

f(x) = ax3 + bx2 ,

f(1) = a·13 + b·12 = -1 , dvs.

a + b = -1 .

Prøv nu selv at omskrive ligningen f '(1) = 0 .


Svar #4
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

så f'(x) er:

f'(0)=3a*1+2b*1=0?

eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Det er ikke f '(0) der er lig med 0. Det er f '(1) , der er lig med 0 .

Ved at differentiere f(x) finder man f '(x) = 3ax2 + 2bx , og ligningen f '(1) = 0 er da

3a·12 + 2b·1 = 0 , eller

3a + 2b = 0 .

Løs nu ligningssystemet i a og b.


Svar #6
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

altså skal jeg bare isolere a? og derefter b?:

a = -2b/3

b = -3a/2

eller hvordan?  


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal løse ligningssystemet

  a + b = -1
3a + 2b = 0

Isoler a af den første ligning og indsæt i den anden ligning, hvorefter b kan bestemmes.

Eller gang ligning 1 med 2 og træk de to ligninger fra hinanden.


Svar #8
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

så mener du at jeg skal gøre sådan?:

a = -1-b 

a = 3*(-1-b) + 2b = 0


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, og så løs ligningerne færdig.

Det simpleste er at gange ligning 1 med 2:

1):   a + b = -1
2):  3a + 2b = 0

2·1): 2a + 2b = -2
2):    3a + 2b = 0

2) - 2·1):   a = 2 
                 b = -1-a = -3


Svar #10
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

men hvor får du -2 fra? i den hvor der står 2*1, er det så:

2*1+2*1 = -2? 

eller hvad mener du?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, som der står forklaret, ganger man ligningen med 2. Det gøres ved at gange med 2 på begge sider af ligningen.


Svar #12
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen!


Svar #13
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

men hvad med denne: 

Bestem a og b, så  har lokalt minimum for x = -3 og lokalt maksimum for x = 1. der er det jo minimum og maksimum, skal jeg så gøre det samme, med at sætte f(-3)=1? eller


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Der skal så gælde

f '(-3) = 0     og    f '(1) = 0 .


Svar #15
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

hvorfor skal det være lig med 0?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Fordi der skal være lokalt ekstremum begge steder.


Svar #17
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

jeg er kommet frem til at f'(1) = -3*(-3)^2+2*a*(-3)+b=0

hvordan kommer jeg så videre her fra?


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13, #17

Ser funktionen således ud:

f(x) = -x3 + ax2 + bx      ?

eller det den samme funktion som tidligere: f(x) = ax3 + bx2   ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det ser så ud til at være

        f(x) = -x3 + ax2 + bx  .

Opstil de to ligninger   f '(-3) = 0    og   f '(1`) = 0   og løs så det ligningssystem.


Svar #20
28. februar 2014 af anonym122 (Slettet)

altså jeg har funktionen: f(x) = -x^3 + ax^2 + bx.

og så har jeg gjort følgende:

f(-3)=0

f'(1)=0

f(-3)=-3^3+a(-3)^2+b(-3)

og 

f'(1)= 3*1^2+2a*1+b


Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.