Fysik

Hjælp med fysik spørgsmål

02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til følgende spørgsmål. Den ser måske enkel ud, men kan ikke rigtige gennemskue den. 
Spørgsmål er følgende: 

"En luftballon udnytter opdriften fra 500 m3 helium til at flyve med en last. Hvad må massen af ballon + last maksimalt være uden ballonen begynder at falde mod jorden?"
 

 

 



Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der skal være balance mellem opdriften og tyngden på (ballon + last + helium i ballonen).


Svar #2
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Det har jeg gennemskuet, men tænker mere, hvilken formel jeg skal tage brug af? For når jeg kigger på opgaven tænker jeg optimering (matematik), men det tror jeg næppe det er - da det er fysik B spørgsmål.
Har du mulighed for, at give mig en kort gennemgang af hvordan jeg skal lave den? Kræfter i fysik er ikke lige min stærke side, desværre. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal kende densiteterne af helium og af atmosfærisk luft.

Opdriftens størrelse er tyngden af 500 m3 atmosfærisk luft.

Tyngdekraften findes ved at bestemme massen af ballon+last+ 500 m3 helium i ballonen og gange det med g.

Ved balance:

Vballon·ρluft·g = (mballon + mlast + Vballon·ρHe)·g


Svar #4
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Densiteten af helium = 0,1787 kg/mog atmosfærisk luft = 1,29 kg/m3

Så du siger, at der findes denne balance? :

Fop = Ftyn 

Forstår ikke hvordan jeg kan finde massen af ballonen + last + 500 m3 helium i ballonen. 

Er godt klar over, at Ftyn er givet ved m·g

Og du siger til sidst (ved balance) at jeg skal sætte Ftyn = Fop , men hvad så derfra? 

Har du mulighed for, at sætte nogle af tallene ind, for så forstår jeg lidt bedre. 



 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

I ligevægt gælder der så

mballon + mlast = Vballon·(ρluftHe) ,

og hvis der gælder

mballon + mlast < Vballon·(ρluftHe) ,

vil ballonen stige op.


Svar #6
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Nu forstår jeg sammenhængen meget bedre, rigtig godt forklaret. Så vidt jeg har forstået skal massen af ballon + last + 500 m3 helium i ballonen findes først, hvor de ganges med tyngdeaccelerationen, g. Dernæst findes rumfanget af ballonen + densiteten af atmosfæris luft og ganges med tyngdeaccelerationen g. 
Hvis så massen af ballonen + last = Vballon · (pluft - pHe) , så vil ballonen IKKE stige op, men hvis massen af ballonen + last < Vballon · (pluft - pHe) så vil ballonen stige op. 

MEN: Er endnu i tvivl om hvordan jeg beregner de tre omtalte masser (ballon + last + 500 m3 helium i ballonen). 
Hvis du kan give mig den ledetråd, tror jeg godt jeg kan stå på egne ben fra nu :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se på opgavens spørgsmål:

Hvad må massen af ballon + last maksimalt være uden ballonen begynder at falde mod jorden?

For at undgå, at ballonen begynder at falde mod jorden, skal der gælde

        mballon + mlast < Vballon·(ρluftHe) .

Udregn udtrykket på højre side af ulighedstegnet. Det er jo den maksimale grænse for massen af ballon+last.


Svar #8
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

mballon + mlast = 500 m3 · (1,29 kg/m3 - 0,1787 kg/m3

mballon + mlast = 555,65 kg

mballon + mlast < 555,65 kg

Vil det så sige, at den maksimale grænse for massen af ballon + last er 555,65 kg ?


 


Svar #9
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er masser, der beregnes; de måles ikke i m3 .


Svar #11
02. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Det har jeg ændret, det var en lille hurtig fejl jeg fik overset. 

Men er resten ellers rigtigt, eller mangler jeg noget?


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, nu er det korrekt i #8.


Skriv et svar til: Hjælp med fysik spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.