Biologi

FSH

03. marts 2014 af F1996 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Foregår Follikelfasen således? Og er der noget som ikke helt passer? 

FSH – Follikelstimulerende hormon

Follikelfasen er den fase hvor det ubefrugtede æg udskilles ved hjælp af en blødning, som fjerner den slimhinde i livmoderen som holder ægget fast.

Follikelfasen starter samtid med menstruationen.

Den første dag under menstruationen stiger udskillelsen af FSH. FSH stimulere æggestokkene under follikelfasen til at modne. 

Efter begynder folliklerne at producere østrogen, hvilket giver et positivt feedback til LH og FSH der også stiger.

Omkring dag 7, vil østrogen få livmoderslimhinden til at vokse og danne flere blodkar.

 Efter en uge (dag 14) sker der en ægløsning pga den store mængde af LH. Efter ægløsningen omdannes det gule legeme, som bliver stimuleret af LH til at producere progesteron. Progesteronet påvirker livmoderslimhinden så den er klar til at tage imod et befrugtet æg, ved at være svampet og slimet. 

Dag 23, bliver kvinden ikke gravid, altså der sker ikke nogen befrugtning, så giver østrogen og progesteron negativ feedback til LH og FSH fordi den er så lav.

Dag 28, går det gule legeme til grunde og livmoderslimhinden afstødes og så starter menstruationen, dag 1, startes cyklussen igen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2014 af desert_eye (Slettet)

"Efter begynder folliklerne at producere østrogen, hvilket giver et positivt feedback til LH og FSH der også stiger."

- Giver faktisk negativ feedback mht. LH, først når østrogen stiger meget og når et højt niveau, sker der af en ukendt mekanisme positiv feedback, hvilket giver LH surge (omkring 14-15 dag, som er skyld i at ægget frigives). 

"Omkring dag 7, vil østrogen få livmoderslimhinden til at vokse og danne flere blodkar."

- Kaldes proliferationsfasen (dette har noget med livmodercyklus at gøre mens det andet er follikelcyklus, bare så du ved det). 

"Efter en uge (dag 14) sker der en ægløsning pga den store mængde af LH. Efter ægløsningen omdannes det gule legeme, som bliver stimuleret af LH til at producere progesteron. Progesteronet påvirker livmoderslimhinden så den er klar til at tage imod et befrugtet æg, ved at være svampet og slimet."

- Folliklen omdannes til det gule legeme, som opretholder en progesteron og østrogen produktion, dette medfører negativ feedback på FSH og LH. Corpus luteum kan i sidste ende ikke opretholde nok progesteron pga. negativ feedback, så denne går til grunde. Skulle kvinden blive gravid, tager HCG over.


Skriv et svar til: FSH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.