Matematik

Bestemmelse af tal i andengradspolynomium

11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har ingen ide om hvordan denne opgave skal løses: 

Et andetgradspolynomium er givet ved P(x) = a · x^2 + b · x + c. 

Grafen for P er en parabel, som går igennem punkterne A(0,1) og B(5,36). Tangenten til parablen i punktet A har hældningskoefficienten -3. 

Bestem tallene a, b og c.

Hvordan skal jeg gribe opgaven an?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man ved så, at

P(0) = 1 ,  P'(0) = -3 , og P(5) = 36 .

Benyt disse til at opstille tre ligninger til bestemmelse af a, b og c.


Brugbart svar (2)

Svar #2
11. marts 2014 af mathon

                               p(x) = y = ax2 + bx + 1

                                        36 = a·52 + b·5 + 1

                                        25a + 5b = 35
                                        5a + b = 7

tangenten til parablen
i A(0,1) er
     2a·0 + b = -3
     b = -3   som indsat i
                                       5a + b = 7          
   giver
                                        5a - 3 = 7
                                        a = 2

                               p(x) = 2x2 - 3x + 1


Svar #3
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

Jeg er helt med på hvordan b og c beregnes - men a er jeg meget usikker på! Kan du forklare det? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når man kender b og c fra betingelserne ved punktet A, benytter man oplysningen om punktet B til at bestemme koefficienten a. Man har jo da, at

        P(x) = ax2 -3x +1

og af betingelsen P(5) = 36, får man så ligningen

        36 = a·52 -3·5 +1 = 25a -14 ,

der så løses som en ligning i a,

        25a = 50 ,

        a = 2 .


Svar #5
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

Men jeg forstår ikke hvorfor b-værdien i  P(x) = ax2 -3x +1 er lig med -3. Hvor kommer det fra? :0


Svar #6
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

#2

Hvor kommer 2a fra i " 2a·0 + b = -3"? :)


Svar #7
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

:((


Svar #8
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

Altså.. c = 1 og b = 5a + b = 7. 

Nu skal a-værdien bestemmes. Jeg ved bare ikke lige hvordan. Altså jeg ved, at P'(0) = -3, men jeg har jo ikke differentieret funktionen, så jeg kan ikke sætte funktionen lig med -3? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. marts 2014 af mathon

                        p'(x) = 2ax + b

                        p'(0) = 2a·0 + b = -3 …


Svar #10
11. marts 2014 af asdfghjks (Slettet)

Aaah, I get it! 1000 tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. marts 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

Hvorfor er det at P'(0)=-3


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. marts 2018 af mathon

#11
       opgave teksten informerer: "Tangenten til parablen i punktet A har hældningskoefficienten -3."


Skriv et svar til: Bestemmelse af tal i andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.