Biologi

Basesekvenser - hjælp!

12. marts 2014 af carolinakvalheim (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

For tiden har jeg om DNA og elektroforese, og jeg ville høre om nogen har mulighed for at fortælle mig lidt om basesekvenser? Jeg har prøvet at læse lidt rundt på nettet, men forstår det ikke rigtigt. Håber nogen kan hjælpe mig lidt. :-) Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2014 af Kenn1h (Slettet)

Der findes 4 DNA baser: adenin, thymin, guanin og cytosin forkortet hhv A, T, G og C, og parres altid A og T samt C og G.

DNA kæder består af en meget lang sekvens af disse 4 baser, og det er dette der forstås ved basesekvenser (fx AGCTGGCATGACCT...). 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2014 af stranddart (Slettet)

Det er basesekvenserne der styrer videregivelsen af information fra DNA til DNA (replikation) eller fra DNA til protein (DNA -> RNA -> protein = det centrale dogme).

Basesekvenserne læses i grupperinger/codons af tre baser, eks;

GCC (= guanin-cytosin-cytosin) er et codon for aminosyren alanin.

UAG (= uracil-adenin-guanin) er et stop-codon (i RNA erstattes thymin med uracil).

Mange aminosyrer udgør til sammen proteiner.

Kort sagt; basesekvensen bestemmer hvilke aminosyrer der dannes, og dermed hvilke proteiner der bliver udtrykt. Ofte er det netop proteiner der adskilles i en elektroforese.


Skriv et svar til: Basesekvenser - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.