Matematik
Differential regning
26. november 2005 af
3700-Line (Slettet)
Hej vi er lige begyndt på Differential regning:
Bestem f´(x).
Nogen som kan se disse igennem:
a)x^3+4x^2-3x+1 = 3x^2+8x-3
b)(2x^4-1)^3 = 24x^3(2x^4-1)^2
c)Kvadratrod(2x+1) = 1/Kvadratrod(2x+1)
d)(3x^2-2)^-3 = -18x(3x^2-2)^-4
e)(1+1/x)^2 = ????
f)2x-1/(4-3x)^2 = 88-66x/(4-3x)^4
Nogen som kan visse hvordan man laver e, og så er jeg rimelig sikker på at f er forkert som som kan tjekke dem igennem så ville det være fint.
tak på forhånd
Bestem f´(x).
Nogen som kan se disse igennem:
a)x^3+4x^2-3x+1 = 3x^2+8x-3
b)(2x^4-1)^3 = 24x^3(2x^4-1)^2
c)Kvadratrod(2x+1) = 1/Kvadratrod(2x+1)
d)(3x^2-2)^-3 = -18x(3x^2-2)^-4
e)(1+1/x)^2 = ????
f)2x-1/(4-3x)^2 = 88-66x/(4-3x)^4
Nogen som kan visse hvordan man laver e, og så er jeg rimelig sikker på at f er forkert som som kan tjekke dem igennem så ville det være fint.
tak på forhånd
Svar #1
26. november 2005 af Epsilon (Slettet)
Du må sandelig ikke bruge lighedstegn til at indikere differentiation!
Gør eksempelvis således i stedet;
a)
f(x) = x^3 + 4x^2 - 3x + 1 => f'(x) = 3x^2 + 8x - 3.
og tilsvarende med de øvrige. Bortset fra det er a)-d) korrekte. Syntaks for kvadratrodstegnet herinde er 'sqrt' ('square root').
ad e)
Prøv såvel (1) som (2) og demonstrér derigennem, at man får samme resultat.
(1)
Udregn kvadratet på den toleddede størrelse, og differentiér resultatet.
(2)
Brug differentiation af sammensat funktion, hvilket du jo har gjort i såvel b) som d).
ad f)
Differentiér ledvis. Sæt eksempelvis
f(x) = g(x) - h(x)
hvor g(x) = 2x, h(x) = 1/(4-3x)^2, og benyt, at
f'(x) = g'(x) - h'(x).
//Epsilon
Gør eksempelvis således i stedet;
a)
f(x) = x^3 + 4x^2 - 3x + 1 => f'(x) = 3x^2 + 8x - 3.
og tilsvarende med de øvrige. Bortset fra det er a)-d) korrekte. Syntaks for kvadratrodstegnet herinde er 'sqrt' ('square root').
ad e)
Prøv såvel (1) som (2) og demonstrér derigennem, at man får samme resultat.
(1)
Udregn kvadratet på den toleddede størrelse, og differentiér resultatet.
(2)
Brug differentiation af sammensat funktion, hvilket du jo har gjort i såvel b) som d).
ad f)
Differentiér ledvis. Sæt eksempelvis
f(x) = g(x) - h(x)
hvor g(x) = 2x, h(x) = 1/(4-3x)^2, og benyt, at
f'(x) = g'(x) - h'(x).
//Epsilon
Svar #2
26. november 2005 af 3700-Line (Slettet)
e)f(x)=(1+1/x)^2
f´(x)=2(1+1/x)*-1/x^2
=> -2/x^2(1+1/x)
er det rigtigt?
f) f(x)=2x-1/(4-3x)^2
f´(x)=2*(4-3x)^2-2x-1*(2(-3x+4)*(-3)/((4-3x)^2)^2
=>(8-6x)^2-2x-1*(18x-24)/((4-3x)^2)^2
=>64-48x-48x+36x^2-36x^2+48x-18x+24/((4-3x)^2)^2
=>88-66x/((4-3x)^2)^2
sådan kommer jeg frem til mine resultater hvor ligger mine fejl (Skal lige siges at vi lige er begyndt på differential regning)
f´(x)=2(1+1/x)*-1/x^2
=> -2/x^2(1+1/x)
er det rigtigt?
f) f(x)=2x-1/(4-3x)^2
f´(x)=2*(4-3x)^2-2x-1*(2(-3x+4)*(-3)/((4-3x)^2)^2
=>(8-6x)^2-2x-1*(18x-24)/((4-3x)^2)^2
=>64-48x-48x+36x^2-36x^2+48x-18x+24/((4-3x)^2)^2
=>88-66x/((4-3x)^2)^2
sådan kommer jeg frem til mine resultater hvor ligger mine fejl (Skal lige siges at vi lige er begyndt på differential regning)
Svar #3
26. november 2005 af Epsilon (Slettet)
#2:
ad e)
Korrekt.
ad f)
At dømme ud fra differentiationen er det tilsyneladende ikke den opskrevne funktion, der er tale om, men derimod
f(x) = (2x-1)/(4-3x)^2 (*)
Bemærk forskellen; parenteserne om tællerpolynomiet er nødvendige for at undertrykke division, som rangerer højere end subtraktion ("minus") i regnearternes hierarki.
For funktionen i (*) får man
f'(x) = (6x+2)/(4-3x)^3.
Du begår flere regnefejl undervejs; til eksempel mener du, at
2*(4-3x)^2 = (8-6x)^2,
hvilket klart ikke er sandt. I øvrigt kan man spare flere mellemregninger i differentiationen ved i tælleren at faktorisere '4-3x' uden for parentes.
Implikationerne ('=>') skal være lighedstegn.
//Epsilon
ad e)
Korrekt.
ad f)
At dømme ud fra differentiationen er det tilsyneladende ikke den opskrevne funktion, der er tale om, men derimod
f(x) = (2x-1)/(4-3x)^2 (*)
Bemærk forskellen; parenteserne om tællerpolynomiet er nødvendige for at undertrykke division, som rangerer højere end subtraktion ("minus") i regnearternes hierarki.
For funktionen i (*) får man
f'(x) = (6x+2)/(4-3x)^3.
Du begår flere regnefejl undervejs; til eksempel mener du, at
2*(4-3x)^2 = (8-6x)^2,
hvilket klart ikke er sandt. I øvrigt kan man spare flere mellemregninger i differentiationen ved i tælleren at faktorisere '4-3x' uden for parentes.
Implikationerne ('=>') skal være lighedstegn.
//Epsilon
Skriv et svar til: Differential regning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
