Matematik

Bestem tallene a, b og c for et andengradspolynomium

18. marts 2014 af Jaxon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey!

Sad lige og kiggede nogle gamle eksamenssæt igennem (Er ved at læse op til en prøve på Torsdag), da jeg så stødte ind i en opgave jeg ikke rigtig kan løse. Af ren nysgerrighed vil jeg gerne vide hvordan man løser denne type opgave, hvis jeg nu skulle støde på den i fremtiden :)

Her er opgaven.
Et andengradspolynomium P er givet ved

p(x)=a·x^2+b·x+c
Grafen for P er en parabel, der går gennem punkterne A(0,1) og B(5,36)

Tangenten til parablen i punktet A har hældningskoefficienten -3
a) Bestem tallene a,b og c

Her er jeg lidt i tvivl om hvordan man kan slå hul på opgaven :P Jeg har en teori om at a-værdien er -3, hvilket er den samme værdi som hældningen på tangenten. Jeg er ret meget i tvivl, så kan dette passe :)?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Oplysningerne giver, at

p(0) = 1
p(5) = 36
p'(0) = -3 .

Benyt dette til at opstille 3 ligninger til bestemmelse af a, b og c. Din teori er ikke korrekt med hensyn til a.

        p(x) = ax2 + bx + c

        p'(x) = ...


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2014 af SuneChr

# 0

Din teori, du nævner i anden sidste linje, skal du forkaste. Den holder ikke.
Du har opgivet to punkter på det grafiske billede. Og en tangent med kendt hældningskoefficient i et kendt punkt.
Der er herved tre ligninger med de tre ubekendte  a, b  og c .


Svar #3
18. marts 2014 af Jaxon (Slettet)

#1

Ah nu forstår jeg det lidt bedre, dog er jeg tvivl om hvordan man skal komme videre :)

p'(x)= 2·ax+b

Ud fra de givne informationer:

2·a·0+b=-3

Her kan jeg ikke rigtig se hvordan jeg skulle finde frem til enten a eller b :)?


Svar #4
18. marts 2014 af Jaxon (Slettet)

#3

#1

Ah nu forstår jeg det lidt bedre, dog er jeg tvivl om hvordan man skal komme videre :)

p'(x)= 2·ax+b

Ud fra de givne informationer:

2·a·0+b=-3

Her kan jeg ikke rigtig se hvordan jeg skulle finde frem til enten a eller b :)?


Dumt af mig :/

a vil jo selvfølgelig blive 0 anyway, så b vil altså blive i lig med -3, kan dette passe :)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den ligning reduceres jo så (med de korrekte værdier p'(0) = -3) til

        b = -3 .

Ligningen med betingelsen p(0) = 1 giver tilsvarende

        a·02 + b·0 + c = 1 , dvs

        c = 1 .

Tilbage er så at benytte betingelsen p(5) = 36 til at bestemme a .


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Læs svaret i #5.


Svar #7
18. marts 2014 af Jaxon (Slettet)

#5

Lækkert! Man skal jo bare lige igang for at kunne forstå det :)

Mange tak for jeres hjælp Andersen11 og SuneChr!


Skriv et svar til: Bestem tallene a, b og c for et andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.