Matematik

betydning a og b

18. marts 2014 af ida93p (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej alle :-)

hvilken betydning har a og b i foreskrifterne

y = ax + b og y = b * a opløfte i x


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er helt sikkert gennemgået i din bog:

Lineær udvikling                y = ax + b

        Se på y(0) og y(1)

Eksponentiel udvikling        y = b · ax

        Se på y(0) og y(1)/y(0) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2014 af lartpourlart (Slettet)

For forskriften y=ax+b er der tale om en lineær funktion, hvor a angiver hældningen når x stiger med 1, men b angiver skæringen med andenaksen (y-aksen).

y=baer en eksponentialfunktion, og har angiver b skæringen med andenaksen, men a er fremskrivningsfaktoren. Det betyder hvis din a-værdi er 1,03 - så er fremskrivningsfaktoren 1,03. a er fremskrivningsfaktoren – a bestemmer om vores funktion vokser eller aftager (a>0). Fremskrivningsfaktoren skal være større end 0. Hvis vi har en a-værdi (fremskrivningsfaktor) der er større end nul, så har vi en stigende funktion, og hvis a er mindre en nul, så aftagende funktionen. Skæringen med andenaksen må heller ikke være mindre en nul, fordi man kan jo ikke have en ”negativ vækst”.

Udfra fremskrivningsfaktoren, der kan du bestemme vækstraten for en given ting (ex: populationen af fisk i et akvarie til et tiden t målt i døgn). Hvis a er 1,03; så siger du:

vækstrate=(a-1)*100%

- og dette vil give 3%. Var a=1,5; så er det 50%, og er a=5, så er det 500%, og er a= 1,2 er vækstraten 20% osv. Det er altså hvor meget y-stiger med, når variablen x stiger med noget.


Svar #3
18. marts 2014 af ida93p (Slettet)

Tak :-)


Svar #4
18. marts 2014 af ida93p (Slettet)

Tak :-)


Skriv et svar til: betydning a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.