Geografi

BNP, BFI og BNI er der nogen der kan hjælpe mig ??

29. november 2005 af Eyd (Slettet)
Hej jeg har fået til opgave at forklare hvad de tre er ?? og hvad forskellen mellem de 3 er ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2005 af zjoz (Slettet)

Bruttonationalproduktet (BNP) beregnes som summen af indenlandsk forbrug og investeringer plus nettoeksport (= eksport minus import). Alle disse tal beregnes på baggrund af de faktiske nettopriser, dvs. de indeholder produktafgifter og -skatter (bruttopriserne er uden disse skatter og afgifter).

BNP udtrykker størrelsen af et lands økonomi og opgøres ofte i BNP pr. indbygger. Da man opgør BNP omtrent ens i alle lande, bliver det muligt at sammenligne de enkelte landes økonomier med hinanden.

Det er dog væsentligt at gøre sig klart, at mens ting som militærparader, reklamer og fængselsvæsen tæller med i BNP, så gør frivilligt foreningsarbejde, husholdning og pasning af syge familiemedlemmer det ikke. Uofficiel økonomisk aktivitet som sort arbejde eller egentligt ulovlige aktiviteter, fx. prostitution eller narkotikahandel, medregnes typisk ikke i BNP.


Bruttonationalindkomsten angiver et lands samlede indkomster og beregnes på baggrund af BNP, se forneden, korrigeret for lønninger betalt af danske arbejdsgivere til udenlandske lønmodtagere, formueindkomster til eller fra udlandet (betalinger af "udlandsgælden" eller spekulationsindtægter) samt produktions- og importskatter fra udlandet.

For Danmark er forskellen mellem BNP og BNI meget lille, men det behøver ikke være tilfældet for andre lande.


Bruttofaktorindkomst (BFI)
BFI opgøres både for landet som helhed, men også for de erhverv, herunder også særskilt for landbruget. Bruttofaktorindkomst beregnes som værdien af produktionen minus værdien af rå- og hjælpestoffer brugt ved produktionen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2011 af jessn (Slettet)

Definition af Bruttofaktorindkomst (BFI) som værdien af produktionen minus værdien af rå- og hjælpestoffer brugt ved produktionen er meget upræcis og ikke helt korrekt!

BFI er mere præcist Bruttonationalproduktet (BNP) som er renset for skatter og afgifter og hvor subsidier er lagt til efterfølgende. Med andre ord, så er BFI er basisværditilvæksten + subsidier, mens bruttonationalproduktet (BNP) er basisværditilvæksten + indirekte skatter og afgifter. Heraf følger, at BFI + indirekte skatter og afgifter - subsidier = BNP. Hvis indirekte skatter og afgifter udgør præcis samme beløb som subsidier, er BFI således lig med BNP.

 

Bruttonationalproduktet (BNP) er et mål for værditilvæksten i produktionen i et land. Udgangspunktet er Y, som kan anvendes som udtryk for enhver indkomst; i nationalregnskabet er den identisk med produktionens basisværditilvækst. Fra basisværdien kan man regne sig frem til Bruttonationalproduktet (BNP) og Bruttofaktorindkomsten (BFI)

 

Bruttonationalindkomsten (BNI) angiver den årlige indkomst for et lands indbyggere. BNI kan beregnes med udgangspunkt i bruttonationalproduktet  (BNP), idet der korrigeres for lønninger betalt af danske arbejdsgivere til udenlandske lønmodtagere, formueindkomster til eller fra udlandet (betalinger af "udlandsgælden" eller spekulationsindtægter) samt produktions- og importskatter fra udlandet.

 

Formler:

BNP = basisværditilvæksten + indirekte skatter og afgifter (TxI) ,  BFI = basisværditilvæksten + subsidier  (sb), hvis indirekte skatter og afgifter udgør præcis samme beløb som subsidier, er BFI således lig med BNP.

Heraf kan følgende afledes...

BFI = BNP + sb - TxI

BNP = BFI + TxI - sb

 

 


Skriv et svar til: BNP, BFI og BNI er der nogen der kan hjælpe mig ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.