Matematik

Matematikopgave

05. december 2005 af madsing (Slettet)
Jeg har løst det meste af denne opgave : https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=67082&h=vejprofil

Men er i tvivl om hvordan der kommes frem til resultatet til |OT|?

Nogen som kan give et hint?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2005 af Epsilon (Slettet)

Hvor er det nærmere bestemt, at du går i stå? Forklar, hvilke overvejelser du har gjort dig.

//Epsilon

Svar #2
05. december 2005 af madsing (Slettet)

Udregning af |OT| hvilken formel man skal bruge.

Jeg har fundet k til at blive -0,015241..

Men skal man så sætte det ind i formlen:

-0.028=k*x^3/2+c Det giver ingen mening.
Så er jeg ikket kommet videre...
Håber du kan hjælpe...

Svar #3
05. december 2005 af madsing (Slettet)

Udregning af |OT| hvilken formel man skal bruge.

Jeg har fundet k til at blive -0,015241..

Men skal man så sætte det ind i formlen:

-0.028=k*x^3/2+c Det giver ingen mening.
Så er jeg ikket kommet videre...
Håber du kan hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Nej; -0,028 angiver jo tangentens hældning.

For den nye vejprofil har vi, at

f(x) = k*(x^3/2) + c, 0 =< x =< 1,5 (*).

I opgaveteksten står det direkte, at

"Hældningskoefficienten for tangenten t til grafen for f i punktet A er for denne vejprofil lig med -0.028 og vejens bredde er 10 meter."

Punktet A har koordinatsættet (1,5, f(1,5)).

Man ser, at k kan fastlægges ved at differentiere f og løse ligningen

f'(1,5) = -0,028

med hensyn til k (c'et elimineres ved differentiation).

Bruges endvidere tangentligningen, har vi således

y = f(1,5) - 0,028(x - 1,5) (**).

Per symmetri og vejbredden på 10m har vi, at |OB| = 5 (m) og derfor af (**), da tangenten skærer førsteaksen i B(5,0), at

f(1,5) = 0 + 0,028(5 - 1,5) = 0,098,

Således haves både k samt oplysningen, at

f(1,5) = 0,098.

Nu er det ligetil at bestemme c af forskriften (*), og da

c = f(0) = |OT|,

er opgaven dermed løst. Man får således, at

|OT| = 0,126 (m).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2008 af MP7 (Slettet)

Bruges endvidere tangentligningen, har vi således

y = f(1,5) - 0,028(x - 1,5) (**).

Nogle som kan forklare, hvad der menes med ovenstående^ ...?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2008 af sapiens (Slettet)

som jeg svarede i den anden, du bruger formlen for tangentligningen:
f(x) = f'(x)(x_0-x) + f(x_0)

Skriv et svar til: Matematikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.