Fysik

vands fordampningsvarme

07. december 2005 af stumpL (Slettet)
hjælp...

Et varmelegeme placeres i en beholder med vand og tændes. Herved opvarmes vandet til 100 grader og begynder at fordampe Ved at placere beholderen på en vægt kan man måle, hvor meget vand der fordamper pr. tid. varmelegemets resistans er 2,75 ohm. Når strømstyrken er 6,20A, fordamper der 0,041 gram vand pr. sekund.

a) beregn varmelegemets elektriske effekt.
bestem ud fra de anførte måleresultater en værdi for vands specifikke fordampningsvarme, hvis man ser bort fra varmetab til momgivelserne.


For at tage højde for varmetabet udføres en serie eksperimenter, hvorman måler sammenhørende af strømstyrken I gennem varmelegenet og masstabet pr. tidsenhed delta m/ delta t. Måleresultaterne fremgår af tabellen:

delta m/ delta t: I / A:
0,041 6,20
0,046 6,52
0,050 6,78
0,054 7,03
0,058 7,27
0,062 7,46
0,066 7,68
0,071 7,95
0,078 8,28


Der er lineær sammenhæng mellem massatabet pr. tid og den tilførte elektriske effekt.

b) Bestem ved hjælp af måleserien en bedre værdi for vands specifikke fordampningsvarme og størrelsen af den effekt, hvormed der tabes varme til omgivelserne.

hvis gider at hjælpe mig til hele denne opgave, så ville det være rigtig dejligt...

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2006 af qazxcvbnm (Slettet)

er der ikk nogen der kan hjælpe med denne opgave?

har fået regnet effekt ud i a, til 106,71 w.. men hvad skal jeg så derefter?

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2006 af qazxcvbnm (Slettet)

er der slet ikke nogen der kan hjælpe med denne opgave..?

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. september 2006 af mathon

a)
P=R*I^2
P=2,75*ohm*(6,20A)^2=105.71W,
(så mon ikke, der foreligger en en tast-fejl i dit 106,71 W?)

tilført energi/sek (negliseret varmetab):
E=P*t=105.71W*1s=105.71*Ws=105.71J.

fordampet vandmængde/sek: 0,041*g

beregning af vands specifikke fordampningsvarme: 105.71J/(0,041g)=
2578.3J/g.

b)
af alle de målte aktuelle strømstyrker beregnes de aktuelle effekter, som ovenfor.

dernæst bestemmer du ved hjælp af lommeregner et lineært regressionsudtryk - y=ax+b - for sammenhængen mellem x (m: masse) og y (E: energi)

(din lomme regner beregner a og b-værdier)
dE/dm=a=antal Joule pr fordampet antal gram vand=den specifikke fordampningsvarme for vand ved 100°C.

Den sidste beregning giver et lavere antal Joule pr g.

Så kan du filosofere over forskellen og dens mulige årsag(er)......

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2006 af Lektie boy (Slettet)

Hej

Jeg har faktisk lige fået den samme opgave for, og har regnet denne ud og sammenlignet her. Jeg får ganske vist det samme.

Men jeg har dog et spørgsmål, hvis nogen kan svare på det?

Jeg får vha. lommeregneren flg. lineære regressionsudtryk:
y = 2244,42X + 14,15

Hvor hældningen a = 2244,42 J/g er vandets specikke fordampningsvarme ved 100 grader celsius.

Men til sidst i opgaven siger de, at man også skal bestemme størrelsen af den effekt, hvormed der tabes varme til omgivelserne.

Og jeg er lidt i tvivl her, og tænkte på, om der er nogen der ved hvad man skal her, og hvilke argument man skal bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2006 af Lektie boy (Slettet)

Ingen der har et bud?

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2006 af Lektie boy (Slettet)

Hm. Er der ingen der har et svar på dette spørgsmål?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2006 af Lektie boy (Slettet)

Er der virkelig ingen der ved hvad man gør?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#5-#7:
Stop det!

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2006 af Lektie boy (Slettet)

Det eneste jeg ønsker, er jo bare lidt hjælp til denne opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. december 2010 af håhåhå (Slettet)

ja 


Skriv et svar til: vands fordampningsvarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.