Biologi

Glykæmisk Indeks

13. december 2005 af Misskys (Slettet)
Hej! jeg er ved at skrive en opgave om glykæmisk indeks.
Jeg har lavet et forsøg med blodsukker stigningen after indtagelse af forskellige fødevare.
Disse resultater har jeg tegnet ind i et diagram i excel for at udregne GI-værdien. Men jeg kan bare ikke få mine resultater til at give mening eller passe med GI-værdierne i en GI tabel. hvad gør jeg forkert??
Jeg har ligningen af plynomiet til resultatet af et forsøg med æble:
y= -0,0929x^2+0,2814x+5,2143, polyn. går fra 0 til 4.
Når jeg beregner arealet under grafen vha integration får jeg det til 21,1265, grafen for glukose skal jo sættes til 100 og dividere jeg jeg de 21,1265 med 100 giver det 0,211265 og ganges det med 100 igen(for at få procent) giver det jo bare 21,1265 selvfølgelig. Men det kan jo ikke passe at æble har en GI på 21 alle tabeller siger 38 og beregner jeg på samme måde mine cola resultater giver det GI=19. Hvad gør jeg forkert??
Ved at Gi er den procentvise forskel på blodsukkerstigningen ved indtagelse af en bestemt kulhydratrigt fødevare og den tilsvarende stivelsesmængde indtaget som franskbrød. Men i mit forsøg har jeg indtaget 50g glukose. HJÆLP..:-) skriv endelig hvis jeg skal uddybe lidt mere!
tusind tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Aha...
Jamen sådan har jeg i hvert fald ikke gjort det dengang jeg lavede forsøget.

Jeg lavede en graf med blodglucoseniveau (mmol/L) som y-akse og tid (min) som x-akse. Arealet mellem kurven for blodglucoseniveauet igennem forsøget og samme persons fastelinie i samme koordinatsystem tælles og får enheden mmol/L * min.

Jeg fik f.eks. for æbler arealet 24,75 mmol/L * min.
Dette areal skal ses relativt i forhold til samme areal for personen, der spiste hvidt brød (husk, at hvidt brød er referencen i GI).

Altså divideres æblekurvens areal med hvidt brød-areal og dette tal ganges med 100, så har du det glykæmiske index for æblerne. Jeg fik således GI(æbler)=28,34.
Og husk endelig, at alt areal, der ligger under fastelinien skal ignoreres!!

GI for hvidt brød er 100 pr. definition. Og hvis I har lavet andre personer spise andre fødevarer regnes disse fødevarers GI ud på samme måde som æblernes udregnes.


Hov... Læste lige (og gider ikke at rette i mit eget svar- længe leve dovenskaben ;-)) at I ikke har hvidt brød som reference.. Det er da noget underligt noget. Jamen så må din lærer da havde fundet frem til, at 50 g ren glucose er Jeres reference. Så hvis ingen har spist hvidt brød, må du så tage denne glucose-spisende persons blodglucoseniveau i stedet.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Men husk, at i hvidt brød er der både glucose og stivelse i. Så det er vel egentlig en fejlkilde i forhold til de værdier for GI, du kan slå op i en lærebogstabel (der højst sandsynligt er baseret på hvidt brød).

Svar #3
13. december 2005 af Misskys (Slettet)

Tusind tak for dit svar. Hvordan fandt du dit areal under grafen?? brugte du også integration eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Det er jeg ikke sikker på at jeg havde lært dengang. Men jo, det kan man da i hvert fald godt. Ellers kan du bare gøre det på folkeskolemanér med at tælle tern ;)

Skriv et svar til: Glykæmisk Indeks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.