Biologi

laktatkoncentration

16. december 2005 af sarah_73 (Slettet)
Hvordan kan det være at laktatkoncentrationen er meget større på en utrænede person, sammenlignet med en trænede, der begge udfører samme stykke arbejde?

Hvordan er sammenhængen med glukosekoncentrationen og glykogenkoncentrationen hos trænede og utrænede?

Håber der nogen der kan hjælpe !

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2005 af 150972 (Slettet)

Kroppen har ved træningsstimulus tilvendet sig den belastning den er blevet udsat for. Kroppen har fx øget antal kapillærer omkring de arbejdende muskler og kan derved eliminerer mere laktat.

Kapillærerne tilføre musklerne næring i form af ilt. Det vil derfor være et problem for den utrænet at få nok ilt til musklerne og musklerne må derfor skaffe energien anaerobt.

Ved træning øges evnen til laring af glykose i muskler fra at være på ca 300g til 500g. Det vil teoretisk sige at man kan arbejde med en højere intensitet i længere tid end man kunne før træningsstimuli.

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2005 af 150972 (Slettet)

Det er en emnet som er meget komplekst og indviklet. Mit svar kan betragtes som meget overfladisk. Håber alligevel du kan bruge det.

Svar #3
16. december 2005 af sarah_73 (Slettet)

Jeg siger mange tak. Jeg kan sagtens bruge det, for det er lidt nemmere at sætte sig ind i når man har en lille idé om hvad det omhandler. Endnu en gang tak :)

Lige et lille tillægsspørgsmål:
Hvorfor øges evnen til lagring af glykose?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2005 af 150972 (Slettet)

Kulhydraterne opsuges fra tarmen i form af monoheksoser, hvoraf glukose er den vigtigste. Der opsuges også små mængder af galatose og fruktose, der for den førstes vedkommende omdannes til glukose i leveren. Efter opsugningen fra tarmen føres glukosen direkte til leveren via portåresystemet. Levercellerne omdanner her glukosen til glukogen. Leverens glykogendepot kan, når det er helt fyldt, rumme 80-100g glykogen. Hvis der er tale om store mængder glukose fra tarmen, vil en stor del af glukosen passere leveren og afgives til musklerne, hvor det deponeres som glukogen, normalt i størrelsesordenen 300-400g. Der kan antagelig også ske en mindre deponering af glykogen i andre organer. Deponeringen af glukose i form af glykogen er nødvendig, idet en ophopning af glukose i cellerne vil have en stor osmotisk effekt, at den ville ødelægge dem. Ved at deponere glukosen i form af glykogen, reduceres den osmotiske effekt til næsten ingenting, pga at glykogenmolekylerne er så store. Der er dog en tvungen vandbinding på 3 gram vand(H20) pr. gram glykogen, når det deponeres i cellerne.
Hvis der er overskud af glukose, efter at glykogendepoterne er blevet fyldt, vil resten kunne omdannes til fedt, dels i leveren og dels i fedtvævet, og blive aflejret her.

Svar på spørgsmål:

1)Musklernes størrelse.

2)Udholdenhed og /eller styrketræning forbedrer insulinfølsomheden, ved at forbedre nogle signalmekanismer der udløses når insulinet binder sig til receptorer i cellemembranen, her frigøres flere forskellige glukosetransportører (GLUT) og (GLUT4).

Skriv et svar til: laktatkoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.