Matematik
forkort brøkerne
06. september 2002 af
SP anonym (Slettet)
a2-b2+5a-5b og x2-16
----------- -----
3a+3b+15 (x2+4x)(x2-4x)
Man skal opløse tæller og nævner i faktorer og forkkorte brøkerne??
Men Hvordan???
a2 = a i anden
----------- -----
3a+3b+15 (x2+4x)(x2-4x)
Man skal opløse tæller og nævner i faktorer og forkkorte brøkerne??
Men Hvordan???
a2 = a i anden
Svar #1
07. september 2002 af SP anonym (Slettet)
A Tricky little thing
Du skal fjerne a2 og b2 i tælleren ved at bruge formlen:
(a+b)(a-b)=a2-b2-2ab, dvs erstat
a2-b2 med (a+b)(a-b)+2ab
I nævneren kan 3 sættes ud foran en parentes, så der står:
3(a+b+5)
Kigger man lidt på den nye brøk kan man se at det nok er smart at lægge leddet 5(a-b) og trække det fra igen i tælleren. Det må man gerne, idet:
5(a-b) - 5(a-b) = 0
Nu skulle du kunne klare resten af denne opgave og den næste selv.
Du skal fjerne a2 og b2 i tælleren ved at bruge formlen:
(a+b)(a-b)=a2-b2-2ab, dvs erstat
a2-b2 med (a+b)(a-b)+2ab
I nævneren kan 3 sættes ud foran en parentes, så der står:
3(a+b+5)
Kigger man lidt på den nye brøk kan man se at det nok er smart at lægge leddet 5(a-b) og trække det fra igen i tælleren. Det må man gerne, idet:
5(a-b) - 5(a-b) = 0
Nu skulle du kunne klare resten af denne opgave og den næste selv.
Svar #2
08. september 2002 af SP anonym (Slettet)
jeg har fundet ud af den.. men Jatas du har desværre regnet forkert, men tak fordi du prøvede..
Skriv et svar til: forkort brøkerne
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
