Matematik
Rettelse + Hjælp til opgaver
30. december 2005 af
Malfoy (Slettet)
Hej,
Håber der er nogen der gider at rette følgende opgaver, evt. hjælp til den første, som jeg ikke lige kan finde ud af.... :
På Linå vandværk betaler man en fast afgift på 131 kr. pr. kvartal. Desuden betales 9,5 kr. pr. m^3 vand. En forbruger i Linå bruger mellem 0 og 100 m ^3 vand pr. kvartal.
a) Tegn på mm-papir en graf, der viser prisen y i afhængighed af antal m^3 vand x.
Det er denne opgave jeg ikke kan finde ud af, hvilke tal er det jeg skal bruge altså i henholdsvis x og y?
b) Bestem en ligning for sammenhængen.
Jeg er ret sikker på at der er tale om et lineært sammenhæng.
Jeg vil kalde m^3 for x, og udgifterne i kr. for y.
Så ligningen bliver:
y = 9,5 * x + 131
c) Hvad koster et forbrug på 37m^3 i et kvartal?
y = 9,5 * 37m^3 + 131
y = 482,5 kr.
d) En forbruger får en kvartalsregning på 511 kr. Hvor mange m^3 vand har han brugt?
511 kr. = 9,5 * x + 131
511 – 131 = 9,5 * x + 131 – 131
511 – 131 / 9,5 = 9,5x / 9,5
40 = x
Det vil sige han har brugt 40 m^3 vand
Godt Nytår
Malfoy
Håber der er nogen der gider at rette følgende opgaver, evt. hjælp til den første, som jeg ikke lige kan finde ud af.... :
På Linå vandværk betaler man en fast afgift på 131 kr. pr. kvartal. Desuden betales 9,5 kr. pr. m^3 vand. En forbruger i Linå bruger mellem 0 og 100 m ^3 vand pr. kvartal.
a) Tegn på mm-papir en graf, der viser prisen y i afhængighed af antal m^3 vand x.
Det er denne opgave jeg ikke kan finde ud af, hvilke tal er det jeg skal bruge altså i henholdsvis x og y?
b) Bestem en ligning for sammenhængen.
Jeg er ret sikker på at der er tale om et lineært sammenhæng.
Jeg vil kalde m^3 for x, og udgifterne i kr. for y.
Så ligningen bliver:
y = 9,5 * x + 131
c) Hvad koster et forbrug på 37m^3 i et kvartal?
y = 9,5 * 37m^3 + 131
y = 482,5 kr.
d) En forbruger får en kvartalsregning på 511 kr. Hvor mange m^3 vand har han brugt?
511 kr. = 9,5 * x + 131
511 – 131 = 9,5 * x + 131 – 131
511 – 131 / 9,5 = 9,5x / 9,5
40 = x
Det vil sige han har brugt 40 m^3 vand
Godt Nytår
Malfoy
Svar #1
30. december 2005 af Fingersen (Slettet)
Hej Malfoy
Lang tid siden jeg har haft matematik, så mit svar kan være ret ukvalificeret, men jeg prøver sgu alligevel:
a)
x er jo lig med antal kubikmeter vand du bruger pr. kvartal. Så prøv at regne værdien ud for fx 20, 40, 60, 80 og 100 kubikmeter vand pr. kvartal.
y = prisen
f(20) = 9,5*20 + 131 = blablabla
Sæt alle disse værdier ind i dit koordinatsystem på y aksen, altså (20,y) mv.
Husk at 0 = 131, altså dit førstekoordinat hen ad x-aksen er (0,131), ikke?
B) Korrekt, tror jeg :-)
C) Din fremgangsmetode er rigtig. Tjek selv om din beregning er rigtig. Evt kig på dit koordinatsystem fra a)
Håber du forstår lidt af det jeg har skrevet. Altså jeg er ikke helt sikker, så vent til der kommer lidt mere kvalificeret svar ind.
MVH
Fingersen
Lang tid siden jeg har haft matematik, så mit svar kan være ret ukvalificeret, men jeg prøver sgu alligevel:
a)
x er jo lig med antal kubikmeter vand du bruger pr. kvartal. Så prøv at regne værdien ud for fx 20, 40, 60, 80 og 100 kubikmeter vand pr. kvartal.
y = prisen
f(20) = 9,5*20 + 131 = blablabla
Sæt alle disse værdier ind i dit koordinatsystem på y aksen, altså (20,y) mv.
Husk at 0 = 131, altså dit førstekoordinat hen ad x-aksen er (0,131), ikke?
B) Korrekt, tror jeg :-)
C) Din fremgangsmetode er rigtig. Tjek selv om din beregning er rigtig. Evt kig på dit koordinatsystem fra a)
Håber du forstår lidt af det jeg har skrevet. Altså jeg er ikke helt sikker, så vent til der kommer lidt mere kvalificeret svar ind.
MVH
Fingersen
Skriv et svar til: Rettelse + Hjælp til opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
