Fysik

varmekapacitet

05. januar 2006 af siimba (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med at gøre rede for sammenhængen i følgende formel:

mlod*clod*(Tslut-100C)= -mvand*cvand*(Tslut-Tstart) (???)

Svar #1
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

slet ingen der kan hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2006 af Romulus (Slettet)

Det er tilsyneladende følgende ligning:

E(afg)=E(modt)

Men hvorfor står det minus foran mvand?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2006 af Nowa (Slettet)

Jeg har en hel opgave med varmekapacitet af lod, men jeg har brugt nogle andre formler... Såe, ved ikke lige hvordan man griber din formel an... Men jeg kan jo sende min opgave til dig per mail hvis det var noget..? - den gav 10 på fysik niveau b...

Svar #4
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

#2
altså det første lyder meget rigtigt, men jeg har så også en formel der hedder E(afg)=-E(modt) ..

Her optræder altså samme minus (?)

Men jeg skal gøre rede for sammenhængen i formlen, noget du evt kan hjælpe med?

Svar #5
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

#3
Selvom det nok ikke er det helt rigtige, hvis du siger du har brugt nogle andre formler, så måtte du da gerne lige smide den afsted alligevel..

Svar #6
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

#3 ... måske, jeg også lige burde give dig min mail så.. heh ..
[email protected]

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#4
Det kan jeg ikke forstå, lavede et varmefylde forsøg i 1.g og der fik jeg at vide, at formlen er som jeg har skrevet i #2. Læreren har da efterfølgende også sat rigtigt i alle udregninger, hvor jeg har brugt formlen som den står i #2.

Svar #8
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

#7, ja, det lyder ret underligt..
Jeg har dog fået det rigtige resultat ved at bruge denne formel, hvilket i mine øre hvertfald, bare er endnu mere mystisk så ...

Men anyway, hvordan ville du så gøre rede for sammenhængen i den formel du har??

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Umiddelbart burde følgende sammenhæng være den korrekte:

E(afg)=-E(modt)

Da der ved en energiafgivelse er tale om en negativ energitilførsel, mens der ver en energimodtagelse er tale om en positiv energitilførelse. Vi har da:

E(afg)=-E(modt) <=> -E(afg)= E(modt)


Svar #10
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

#9
Kan man gøre rede for sammenhængen for formlen på den måde?
Hvis ikke, hvordan så ? :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#9
Enig i at det lyder meget rigtigt, kan ikke lige forstå hvad der er sket i mit tilfælde, vil da lige spørge min lærer i morgen:-)

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Lidt uddybet:

Så vidt jeg forstår, er der tale om et forsøg hvor et lod varmes op til 100ºC, hvorefter det nedsænkes i vand. (Er dette korrekt?).

I så fald har vi, at:
T_slut < 100ºC

Det vil sige, at loddet bliver udsat for en negativ energitilførsel (=energitab) i det øjeblik det nedsænkes i vandet (da vandet er mindre end 100 ºC). Omvendt bliver vandet udsat for en positiv energitilførsel, eftersom t_slut er større end t_start. Vi har derfor bekræftet formlen:
mlod*clod*(Tslut-100C)= -mvand*cvand*(Tslut-Tstart)

der er et specialtilfælde af den generelle formel:
E(afg)=-E(modt)

Er du med nu?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

For lige at slå det fast med syvtommer søm:

mlod*clod*(Tslut-100C) = negativ energioptagelse

mvand*cvand*(Tslut-Tstart)= tilsvarende energioptagelse, dog med modsat fortegn (positiv)

Vi har der for, at:
mlod*clod*(Tslut-100C)= -mvand*cvand*(Tslut-Tstart)

Svar #14
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

okay, jeg tror nok jeg er med nu ja ..
håber jeg da hvertfald..
tak for hjælpen :)

Svar #15
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

jeg har lige et spørgsmål mere, ikke lige præcis til det her, men næsten ..
vand varmekapacitet er 4.18 kJ (right?), betyder det så ikke at man skal bruge 4.18 kJ for at opvarme 1 kg vand ?? - eller er det kun for at opvarme et enkelt gram??

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Du mener vel, at vands >SPECIFIKKE< varmekapacitet (symboliseret ved c) er (4,18 kJ)/(kg*ºC).

Det betyder, at man skal tilføre vandet en energi på 4,18 kJ for at opvarme 1 kg vand 1ºC.

Mvh
Peter


Svar #17
05. januar 2006 af siimba (Slettet)

Okay, så havde jeg forstået det rigtigt ..
danke danke !!

Skriv et svar til: varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.