Matematik

Formel for varians?

09. januar 2006 af smount (Slettet)
Hej, jeg har lidt problemer med at forstå en formel for en varians.

Jeg har følgende formel:

Varians = s^2 = (Summen af(Xi - gns)^2)/n


Jeg forstår det meste af formlen, jeg er dog ikke helt sikker på hvad Xi betyder?


Derudover, så ville det være rigtig rart, hvis der er nogle der ved hvordan det skal indtastes i Exel. Jeg har set et sted, at man skal skrive noget i stil med:
=VARIANSSP(og så et eller andet)

Men jeg kan ikke helt finde ud af det.



Jeg vil være glad hvis folk kan hjælpe mig, da jeg ellers ikke rigtig kan komme videre med min opgave.
På forhånd tak.

/smount

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2006 af lany (Slettet)

Du har n datapunkter, og Xi er datapunkt nummer i. Dvs. det bliver altså en sum, hvor der er et led for hvert datapunkt, du har. gns er middelværdien af alle data.

Svar #2
09. januar 2006 af smount (Slettet)

Okay, jeg er ikke helt sikker på, at jeg er helt med. Kan vi ikke prøve med et eks?
-------------------------

Værdi - Observationer
1 - 3
2 - 3
3 - 3
4 - 3
5 - 3


n = 15
Gns = 3

Varians = s^2 = (Summen af(Xi - 3)^2)/15

Hvilket tal er Xi?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
I dette eksempel er

X_1 = 1
X_2 = 2
X_3 = 3
X_4 = 4
X_5 = 5

Svar #4
09. januar 2006 af smount (Slettet)

#3

Og hvad er Xi så?

Svar #5
09. januar 2006 af smount (Slettet)

#3

I mit eksempel vil Variansen så være 0 pga følgende?
---------------------
Varians = s^2 = ((3 - 3)+(3 - 3)+(3 - 3)+(3 - 3)+(3 - 3))^2)/15


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Sikke dog noget sludder:

X_1 = 3
X_2 = 3
X_3 = 3
X_4 = 3
X_5 = 3

Dette viser at variansen er nul, hvilket klart er fornuftigt, for dataværdierne er jo konstante.

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Undskyld forvirringen i #3. I #5 står hvad X_i er.

Svar #8
09. januar 2006 af smount (Slettet)

Okay, tak for hjælpen - jeg håber og tror jeg forstår det nu :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Nøj, nu skal jeg altså tage mig sammen:

``I #5 står hvad X_i er.'' --> ``I #6 står hvad X_i er.''

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

Xi... Hvad er Xi ? :D

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#10:
Prøv at læs #6, så burde du nok kunne regne det ud. Der står nemlig at x_i'erne er de enkelte observationer.

Brugbart svar (0)

Svar #12
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

Mhh, kan faktisk ikke se det. :/

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#12:
Nå, men det er det altså.

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

tak tak 8)

Brugbart svar (0)

Svar #15
15. juni 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Sikke her blir sludret...:-)

Du skriver jo selv (#2)at der er 15 observationer, dvs
X_1=1
X_2=1
X_3=1
X_4=2
X_5=2
....
X_13=5
X_14=5
X_15=5
Dvs 15 observationer hvor der er 3 af hver af tallene 1 til 5



Brugbart svar (0)

Svar #16
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

Mhh...
Forsøger igen...
Hvad er Xi ?

:D

Brugbart svar (0)

Svar #17
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

Er det virkelig SÅ indlysende? :/

Well, jeg skal bruge formlen for at finde varians eller standardafvigelsen. Har alle andre informationer, så det er vel bare om at komme dem i en eller anden formel... help?

Brugbart svar (0)

Svar #18
15. juni 2006 af iB (Slettet)

Varians = s^2 = (Summen af(X_i - gns)^2)/n

Her skal du summere en hel række led. I første led er X_i =X_1, næste led er X_i =X_2, tredje led X_i =X_3, osv. Når du så har alle led, kan du summere og finde variansen

Brugbart svar (0)

Svar #19
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

tak for det. Jeg vil prøve (:

Brugbart svar (0)

Svar #20
15. juni 2006 af Leah (Slettet)

Okay.. Det her går slet ikke.
Nu har jeg siddet med det i 100 år og føler mig ikke klogere.
Her er et mere mit eksempel.

Værdi - Observationer
1 - 8
2 - 6
3 - 10
4 - 5
5 - 12
6 - 9

Vi er enige om at obersavationssættets str. er 50.
Gennemsnittet er desuden 3,68
For at finde variansen..
(Summen af(X_i - gns)^2)/n

Dvs.
1-3,68 + 2-3,68 + 3-3,68 + 4.... osv..
Det bliver til -1,08. Så jeg siger

(-1,08^2)/50 = 0,023328..

... men dette er jo forkert? :/

Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.