Matematik

isolering... (udgiftsfunktion)!

24. november 2003 af SP anonym (Slettet)
jeg har lidt svært ved denne opgave...:
væggen i en ovn skal isoleres mod varmetab.
lad x betegne isoleringslaget tykkelse i cm. Da er udgiften i kr. til isolering bestemt ved 3650x, og varmetabet i kr. pr. time er (40/x). Ovnen kan bruges i 6 år (à 360 dage) i døgndrift.

a)bestem udgiften f(x) i kr. til isolering og varmetab som funktion af x..

Hvordan skal man bære sig ad her?
håber på hjælp...
Martin!

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2003 af Brian (Slettet)

Hej Martin,

hvis ovnen skal køre i døgndrift i 6 år og udgiften til varmetab er 40/x kr. pr time, så må det være noget med at regne ud hvor mange timer, der er på 6 år (a 360 dage a 24 timer) og derefter gange op.

Så vil du jo have den samlede udgift til varmetab.

Udgiften til isolering er en engangsudgift på 3650*x.

Den samlede udgift må være de to lagt sammen.

Ved x = 0 cm (ingen isolering overhovedet) er udgiften til varmetab ved denne model uendeligt stor! (Eller modellen gælder ikke for x=0). Tilgengæld er der ingen udgift til isolering.

Hvis x er meget stor, så er det dyrt at isolere, men udgiften til varmetab blive også mindre, fordi den findes ved at dividere med x.

Prøv at tegne grafen for din funktion f, der skulle gerne være et minimum et sted

Svar #2
24. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej Brian...
jeg får det til at være 51840 timer... Men skal man så sige: 51840 * (40/x)?

Svar #3
24. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Brian eller andre?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2003 af IngenKenderDagen (Slettet)

hvad er det du skal finde? som du skriver lyder det ikke som om man skal finde minimum men det er jo også kun a) du skriver ind... funktionen f(x) ville jeg finde ved at sige udgift=
engangsbeløb + udgift.til.energi=
3650x+ (40/x)*365*24=3650x*350400/x = 3650(x+ (96/x))

Svar #5
25. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvordan isoleres x i denne ligning??

37 = 0,18x + 20logx

HJÆLP!!!!! På forhånd tak...

Skriv et svar til: isolering... (udgiftsfunktion)!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.