Matematik

Monotoniforhold

17. januar 2006 af Mani4 (Slettet)
En stan kastes lodret op i luften med en hastighed på 10 m/s. den højde over jorden h(t) kan beregnes som:

h(t) = 10t - 5t^2 ,

t må være tiden i sekunder, efter stenen er kastet

jeg har 3 spørgsmål.

a) hvor længe stiger stenen?
b) Hvor højt når stenen?
c) Hvornår rammer stenen jorden?

er temlig meget på bar bund her...

Mvh. Mania

Svar #1
17. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

mener selvfølge lige dens* i linie 2.

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2006 af fixer (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=72796&h=sten

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2006 af jacobberget (Slettet)

Prøv at tegne grafen i et computerprogram, eller på din grafregner - her vil du nemt kunne se, de ting du skal finde ud af.

Se på max - x-værdien dér, er hvor længe stenen stiger, y-værdien er hvor højt stenen når, mens den anden skæring med x-aksen (ikke 0,0) er når stenen rammer jorden igen.

Se grafen som kastet.

Svar #4
18. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

ja kunne forstille mig at jeg får en "sur mund" på grafregneren.

men kunne nu godt bruge lidt hjælp til at komme igang med at regne mig frem til resultaterne

Svar #5
18. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

ahh, jeg er ikke den første der er blevet pint med den opgave.

Svar #6
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

okay har fundet ud af a, b, og c.

hvordan finder jeg så ud af:

Med hvilken fart rammer stenen jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2006 af fixer (Slettet)

Faldhastigheden fra højden bestemt i b).

Svar #8
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

vil det sige at jeg skal differentierer udtrykket:

h(t) = 10t - 5t

(fik b til 5)

du må lige bærer over med mig.. er ikke så skarp i mat


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2006 af fixer (Slettet)

Efter nærlæsning af opgaven vil jeg i stedet anbefale dig at beregne h' til det tidspunkt, du fandt i c) (t=2).

Den afledede h' må nemlig være stenens fart og tidspunktet t=2 angiver hvornår stenen atter rammer jorden.

Svar #10
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

så jeg differentierer udtrykket:

h(t) = 10t - 5t^2 <=>

(t=2)

h(2) = 10(2) - 5(2)^2

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2006 af fixer (Slettet)

Du kan ikke differentiere h(2) og regne med at få h'(2). h(2) er jo blot en konstant og derfor er (h(2))' = 0.

Du skal beregne h'(t) er dernæst indsætte værdien t=2.

Svar #12
19. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

når man så i e) skal finde ud af hvornår farten er 5m/s skal man så bare sige højden divideret med 2?

eller er der en mere rigtig metode?

Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.