Matematik

reducer brøk

22. januar 2006 af Karise (Slettet)
Hej er der nogen der kan hjælpe mig vidre med den her.
6a^4b-18a^3b^4+3a^5b^2/(3a^2b)
jeg er med på at 6a^4b/3a^2b er 2a^2og b bliver smidt væk, men næste hvor der står 18a^3b^4/3a^2b kan jeg ikke se hvordan man gør dette.

Karise

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Burde være tilstrækkeligt med en enkelt tråd:
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=170424

Desuden fremgår det af forrige tråd, at du skal være påpasselig med at angive parenteser om tæller og nævner i brøker. Ellers er det umuligt at se hvad der er tæller hhv nævner.

Svar #2
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Jeg forstå ikke helt hvad du mener.
I opgaven er der ikke nogen parenteser dem har jeg sat for at vise at det er 3 led der skal divideres med 1 led, kan du hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Jeg siger det een gang til, ligesom det er påpeget i den forrige tråd flere gange:

Der er ingen her i forummet der kan se brøkstregerne i din bog. Derfor skal du herinde præcist angive hvad der deles med hvad. Hvis du har en brøk i din bog, der hedder

tæller
---------
nævner

hvor "tæller" og "nævner" hver især er et eller andet udtryk, så _skal_ du herinde skrive det som

(tæller)/(nævner)

for ellers er det umuligt at se hvad du mener.

Hvis vi f.eks. tager brøken

2+3
----
5+1

så skal den skrives (2+3)/(5+1). Hvis den bare skrives som 2+3/5+1 vil man tro der står 3+3/5 = 3.6, hvorimod det der i virkeligheden står er 5/6. Slet ikke det samme.

De øvrige led i brøken reduceres på helt samme facon som det første.

Svar #4
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Tak tror jeg har fattet det med hvordan jeg skriver herinde, det var første gang jeg prøvede igår, eller har jeg kun kigget på havd i andre skrev.
Jeg fatter bare ikke hvordan man løser (18a^3b^4)/(3a^2b) er det rigtigt skarevet

Svar #5
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Har du opgivet mig.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Du skal blot udnytte at fælles divisorer kan forkortes bort.

I din brøk (som nu er rigtigt opskrevet) ses det at a² går op i både tæller og nævner. Ligeledes går 3 op i både tæller og nævner og b ligeså. Brøken kan altså forkortes med 3a²b.

Så får man

(18/3)*(a³/a²)*(b^4/b) = 6ab³

Svar #7
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Det vil sige at de små tal der hænger og flagre dem trækker man bare for hinanden så det siste stykke bliver a^3b^2

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Ja.

Men jeg kan ikke lide udtrykket: "Det vil sige at de små tal der hænger og flagre dem trækker man bare for hinanden".

De små tal er jo eksponenter, der angiver gentagen multiplikation. Således er f.eks.

a*a*a = a³

b*b = b²

Der gælder helt præcise regler for hvordan man kan regne med disse størrelser. Dem må du vist få genopfrisket.

Svar #9
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Ja det er jo 15 år siden jeg gik ud af skolen men du skal have mange tak, jeg syntes at det jeg har fået hjælp til forstår jeg så bedre end når vi har det i skole, her kan man jo stille mange dumme spørgsmål. Jeg er nu nået til at det må blive til 2a^2-6ab^3+a^3b^2 skal man så gøre mere ved det når opgaven lyde man skal reducere.

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Hov, jeg overså en fejl i #7. Det korrekte svar er a³b til det sidste led.

I reduceringsopgaver underforstås altid at der skal reduceres mest muligt. Man stopper derfor når man kan se, at der ikke kan smukkeseres yderligere på det.

Hvis du mener, der ikke kan reduceres mere, så stopper du her. Jeg vil ikke være uenig.

Svar #11
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Men det er jo b^2/b bliver det ik b^2.
Man skal ikke regne stykket ud når der kun står at det skal reduceres vel.

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Nej, b²/b = (b*b)/b = b.

Jvf din tidligere bemærkning mht til "at trække de små tal fra hinanden" kan det også ses af, at b = b¹. Derfor er

b²/b¹ = b^(2-1) = b¹ = b

Der er ikke noget at regne ud. Opgaven består blot i at reducere; det er deri regningerne består.

Svar #13
22. januar 2006 af Karise (Slettet)

Det siger jo sig selv det var vist lige en tanke tosk. Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: reducer brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.