Matematik
Radioaktivitet, hjælp!?
25. januar 2006 af
ni-tram (Slettet)
Disse opgaver er fra Vejledende opgaver for Naturfag 2002 ..
Opg 104:
Blyisotopen Pb-211 er beta(minus) radioaktiv.
A) opskriv henfaldsskemaet for henfaldet af Pb-211 .. hjælp?
I en prøve med Pb-211, er aktiviteten A(t) som funktion af tiden t givet ved:
A(t) = 83.000 x 0,981 t (et hævet t)
hvor t er målt i minutter og A(t) i Bq
B) Beregn halveringstiden og henfaldskonstanten for henfaldet af Pb-211
C) Bestem aktiviteten A(10) og antallet af tilbageværende Pb-211 kerner i prøven efter 10 minutter.. --> ?????
Opg 104:
Blyisotopen Pb-211 er beta(minus) radioaktiv.
A) opskriv henfaldsskemaet for henfaldet af Pb-211 .. hjælp?
I en prøve med Pb-211, er aktiviteten A(t) som funktion af tiden t givet ved:
A(t) = 83.000 x 0,981 t (et hævet t)
hvor t er målt i minutter og A(t) i Bq
B) Beregn halveringstiden og henfaldskonstanten for henfaldet af Pb-211
C) Bestem aktiviteten A(10) og antallet af tilbageværende Pb-211 kerner i prøven efter 10 minutter.. --> ?????
Svar #1
25. januar 2006 af sigmund (Slettet)
ad A) Se http://scienceworld.wolfram.com/physics/BetaDecay.html.
ad B) Ved at skrive aktiviteten som funktion af tiden som A(t)=A0*e^(-k*t), hvor k er henfaldskonstanten, kan du beregne henfaldskonstanten. Fra den givne forskrift ser vi at e^(-k)=0.981. Heraf kan k beregnes. Halveringstiden er så T½=ln(2)/k.
ad C) A(10) er der vist ikke noget problem med at bestemme. Antallet af Pb-211 kerner bestemmes af sammenhængen A=k*N (så vidt jeg husker).
ad B) Ved at skrive aktiviteten som funktion af tiden som A(t)=A0*e^(-k*t), hvor k er henfaldskonstanten, kan du beregne henfaldskonstanten. Fra den givne forskrift ser vi at e^(-k)=0.981. Heraf kan k beregnes. Halveringstiden er så T½=ln(2)/k.
ad C) A(10) er der vist ikke noget problem med at bestemme. Antallet af Pb-211 kerner bestemmes af sammenhængen A=k*N (så vidt jeg husker).
Skriv et svar til: Radioaktivitet, hjælp!?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
