Fysik

Energiniveau i Brintatomet

26. januar 2006 af mobz (Slettet)
Beregn bølgelængden svarende til overgangen mellem det 110. og 109. energiniveau i brintatomet.
Bølgelængden ligger i cm-området. stråling med denne bølgelængde er kortbølget radiostråling. Netop denne bølgelængde er hyppigt undersøgt i astronomien. Så højt exciterede brintatomer forekommer i området med ionseret brint, og denne bølgelængde bruges til påvisning af sådanne områder i rummet mellem stjernerne..


Jeg er helt lost, kan jeg få et hint til hvordan jeg skal gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

Beregn forskellen mellem inerginiveauerne vha den model, i anvender for brintatomet. Energiforskellen er netop produktet mellem frekvens og Plancks konstant. Heraf kan frekvensen og dermed bølgelængden bestemmes.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

inergi -> energi

Svar #3
26. januar 2006 af mobz (Slettet)

Tak.. Kigger på det :D

Svar #4
26. januar 2006 af mobz (Slettet)

Kan ikke helt finde ud af det...


Jeg siger:

f = (En - Em) / h
f = (110 - 109) / 6,63*10^-34
f = 1,508*10^33


Og så siger jeg:

bølgelængde = c / f
bølgelængde = 3*10^8 / 1,508*10^33
bølgelængde = 5,3*10^40 (hvilket ikke kan passe)

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

Energien i de omtalte niveauer er jo ikke hhv 100 eV og 109 eV.

I må have en atommodel for brint som gør det muligt for jer at beregne det n'te energiniveau. Det skal du gøre for n=110 og n=109.

Bortset fra det er metoden ok.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

Tror du skal slå op i din bog under Rydbergs formel.

Denne model (hvis det er den, der skal bruges) vil give dig bølgelængden direkte. Som jeg husker den er den givet ved

1/lambda = R*(1/m²-1/n²), n>m

hvor lambda er bølgelængden og R Rydbergkonstanten. Formlen re valid for overgange fra et højere energiniveau (n) til et lavere (m).


Svar #7
26. januar 2006 af mobz (Slettet)

Det vil altså sige, at man bare kan sige:

1/lambda = R*(1/m²-1/n²)

1/lambda = 1,097*10^7*(1/109²-1/110²)

1 / 16,711 = 0,0598394542


Men hvad er det så?

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

Tja, det er jo så en bølgelængde på ca. 6 cm.

Svar #9
26. januar 2006 af mobz (Slettet)

Kan det virkelig passe? En bølgelængde på 6 cm?

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. januar 2006 af fixer (Slettet)

Ja, det er der da ikke noget mærkeligt i. Opgaven siger jo selv at den ligger i centimeterområdet.

Skriv et svar til: Energiniveau i Brintatomet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.